Георгьовден – Празникът с много лица  

06 май, 2008

Според житието му Свети Великомъченик Георги Победоносец е роден вероятно през 275 г. в Кападокия (Мала Азия). Двадесетгодишен получава висока военна титла като талантлив пълководец. Син на богати родители-християни, той става страстен привърженик на Христовата вяра. Като нейн защитник е подложен на жестоки изтезания и е обезглавен в 303 г. по време на управлението на император Диоклециан.
Св. Георги се превръща в светец-покровител на войската. Затова 6 май е ден на храбростта и празник на Българската армия. Тогава се освещават бойните знамена.
В народните песни светецът често е възпяван как спасява млада и хубава девойка, предопределена за жертва на змея. Всъщност това е метафора за победата над студа, зимата и освобождаване на пролетта и растежа. Затова се смята, че св. Георги е покровител на земеделци и животновъди.
Звярът - дракон, ламя, змей или хала, е символ на злото в света и в човека. Убивайки митичното чудовище, героят възстановява хармонията на битието. Звучи съвсем като холивудски екшън с хепи енд.
Вечната борба на доброто и злото продължава да се случва и в нашия модерен свят, но не с копие и с меч, а с нови средства. Упадъкът на морала и девалвацията на изконни български ценности са модерните оръжия на същия този змей. Къде е сега св. Георги да ни спаси отново?

Ивет Лолова, ludimladi.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.