Пентагонът създава армия от киборги  

16 май, 2008

Генералите отдавна мечтаят да въплатят в реалния живот фантазиите от киното и да създадат войник, подобен на Терминатора, от едноименния филм – притежаващ нечовешка сила, способен да лети и въоръжен не по-лошо от военен кораб.
Най-простият начин е да се облече човекът в компютъризиран костюм с множество функции. Подобни идеи в Пентагона се появиха още през 80-те години, но тогава те бяха неуместни – експертите изчислиха, че подобна екипировка при тогавашните възможности на техниката трябваше да тежи не по-малко от 40 kg, освен това, зарядът на батериите щеше да стигне само за 4 часа. С други думи, ползата от такъв костюм щеше да е малка, а цената – надхвърляща разумните граници.
С развитието на нанотехнологиите, проектът отново е актуален – сега той се нарича Future Force Warrior (Войн на бъдещето). Ако той бъде реализиран, всеки пехотинец ще прилича на Терминатор. Основното оръжие на войника ще е автомат, стрелящ не само с куршуми, но и с мини-ракети с калибър 15 мм, както и с обездвижващи противника електрически разряди. С него целта не може да бъде пропусната, благодарение на системата за насочване, реагираща на топлина.
Специални очила позволяват на Война на бъдещето да вижда в тъмнина, а при необходимост те ще играят ролята и на бинокъл. Ако и това е недостатъчно, войникът ще има на разположение мини-монитор, чрез който да разглежда обектите под различни ъгли, мощни микрофони позволяват да се чуе разговор на 50 метра разстояние, а чувствителни датчици сигнализират за наличие на взривни вещества в близост.
Инженерите не са забравили и защитата. Костюмът на пехотинеца ще представлява вид доспехи, самостоятелно отразяващи всички удари, а куршумите ще отскачат от тях, като от танкова броня. Същите тези наноматериали могат да се превърнат в синтетични мускули, увеличаващи силата на войника с 25-30 %.
Не трябва да се мисли, че това оборудване ще бъде просто окачено по войника. Цялата тежест ще поеме здрав скелет, който на практика ще е външен скелет на човека. Войникът на бъдещето ще го управлява с помощта на сензори, включени към мускулите – това ще осигури естествен характер на движенията.
Но и това не е всичко. В качеството на полезен бонус, костюмът-чудо ще включва „кибернетични ботуши“, позволяващи да се бяга със скоростта на велосипед и да се правят скокове по няколко метра, както и катерене по стени.
Има и друг начин – вместо да се разработват сложни електронни устройства, могат да се развият естествените способности на самия човек. Един от вариантите са хапчета, подобни на стероидите, позволяващи укрепване на мускулите и увеличаване на издръжливостта, както и премахване на умората. Може да бъде приложена технология, ускоряваща оздравяването – инфрачервени лъчи за по-бързо зарастване на получените рани. Изобщо, в това отношение съвременната наука има какво да предложи.
В резултат, числеността на войските, мечтаят американските пълководци, може да се съкрати – всеки войник ще струва колкото цяла рота, а може би и полк. Загубите при това също ще намалеят, така че в перспектива „армията на бъдещето“ ще струва по-евтино, отколкото съвременните войски, независимо от всичкия си хайтек.
Всичко това обаче засяга „традиционните войници“ от плът и кръв. В същото време, големи битки все по-често се водят в Интернет. Хакерска атака на сървърите на държавни структури може да нанесе много по-големи поражения, отколкото терористичен акт. В Пентагона прекрасно разбират това и се готвят достойно да посрещнат виртуалните заплахи.
В пресата се промъкнаха данни за нов свръхсекретен проект на Агенцията за съвременни отбранителни изследвания DARPA. Известно е само, че той е посветен на разработката на Интернет оръжие, както отбранително, така и нападателно. За този проект Министерството на отбраната на САЩ отделя огромни средства, сравними само с бюджета на „Звездни войни“ - програмата за противопоставяне на Съветския съюз в сферата на космическото въоръжаване.
В частност, за разработката на виртуално оръжие ще бъде създаден пълноценен симулатор на Световната Мрежа с всички нейни сайтове и стотици милиони потребители. На този онлайн полигон ще се тестват различните оръжия, призвани да донесат победа на САЩ във войните на 21 век.

__________(i)__________

Миниатюрни военни роботи заместват човека
Американска компания оглави екип от учени, които ще разработят миниатюрни роботи за подобряване на военното ситуационно разузнаване. ВАЕ Systems подписа споразумение с Лабораторията за проучвания на Американската армия на стойност 38 млн. долара. Съгласно договора, ВАЕ ще води обединението на учени и изследователи от армията, академичния свят и индустрията, съобщават от компанията.
Технологичното обединение за микроавтономни системи и технологии (MAST) ще проучва и разработва автоматизирани съоръжения за използване в градска среда и в сложни местности като планини и пещери. Екипът ще изобрети отделна мултифункционална колекция от миниатюрни роботи за събиране на информация, които могат да достигнат места, недостъпни или опасни за човека.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.