Е, това е вече нещо разумно  

21 август, 2007

Вътрешният министър за гвардията на Расате

След като миналата седмица главният секретар на МВР (който е и най-висшата професионална длъжност в системата) шашна населението с обяснението си, че полицията не се намесила в разгара на безредиците в "Красна поляна", понеже не била сигурна дали няма да я обвинят в дискриминация, вчера откъм ведомството дойде и разумен коментар. Вътрешния министър заяви, че не бива да се допусне създаване на т.нар. национална гражданска гвардия, каквото обяви предния ден поредният националистически водач Боян Расате.
Нямаше нужда от витиеватата уговорка, че "въпросът ще бъде отнесен до прокуратурата, за да се прецени доколко е законно създаването на подобни паравоенни структури с кафяв привкус". Министърът прекрасно знае отговора, той не се отнася толкова за "привкуса", а за простия факт, че се планира "гвардията" да носи оръжие. За какво става въпрос, ако се носи оръжие от формирование, което не е създадено със закон, са наясно и децата.
В този смисъл разумната позиция на Петков за публично обявеното от Расате намерение беше задължителна. Вярно, че аргументите за нея са накуп изсипани в законите и конституцията на всяка държава, която претендира да е правова, но е важно те да бъдат формулирани именно от министъра на вътрешните работи, чието задължение е да гарантира реда и сигурността на всички гражданите без оглед на техния етнически произход. Може само да се гадае защо възникналият казус не се дискутира с премиера, след като правителството носи отговорността за вътрешния ред, а само с президента, който не може да взема решения, но това е друга тема.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.