Баби, внучета и туристи - терористите на МВР  

28 август, 2007

Вътрешното министерство все пак намери начин да отчете дейност по обявения си основен приоритет за 2007 г. - антитероризма

Преди публикуването на всеки следващ брюкселски доклад за България въпросителните са свързани най-вече с борбата срещу организираната престъпност. В такива ситуации МВР традиционно вади едни статистики с разкрити и неразкрити убийства. Също по традиция разкритите са в пъти повече от неразкритите. Последните пък все са прекалено сложни. Кметове, общински съветници, президенти на футболни клубове, уважавани бизнесмени...Това са част от неразкритите убийства у нас.
Странно за някои, нормално за други, в края на миналата година МВР обяви антитероризма като свой приоритет номер 1 за 2007 г. Работа по него се отвори още през февруари. Неизвестна дотогава екоорганизация "Равноденствие" заплаши по електронна поща, че край местността Палашица са заложени взривни устройства, които могат да предизвикат огромна лавина. Каква е организацията, не стана ясно, кой стои зад нея - също.

Бомба за щастие не се активира,

но за сметка на това МВР, подпомогнато от армията, зареди гранатомети и гаубици. Контролирано бяха изстреляни 5 артилерийски снаряда, всеки с обхват на действие 15 метра, което предизвика истинско срутване. Покрай шумотевицата с бомбите пък секнаха неудобните въпроси кой и защо уби кмета на Елин Пелин Янко Янков месец по-рано. После специалистите решиха, че бомби не е имало, и всичко отмина. Вътрешният министър Румен Петков обаче си пожела "някой от тези оригинални типове да бъде санкциониран тежко".
Само 6 месеца по-късно пожеланието на министъра е почти изпълнено. Ирландецът Оен Макгра и съпругата му Фиданка Бачева били нарочени за заплахата. Двамата давали обяснения в благоевградската полиция. Въпреки че ирландецът не можел да говори български, нито да пише, разследващите го посъветвали да си признае, защото лицето, записано на охранителните камери пред столичен интернет клуб, много приличало на неговото. Бачева пък, която е член на екоорганизацията "За Земята", отговаряла пред полицаите за работата си като природозащитник. В крайна сметка на никого от двамата до момента не са повдигнати обвинения. От полицията в Благоевград предпочетоха да не дават повече яснота по случая. И терористът остава в графата "неизвестен извършител"...
За антитероризъм беше най-удачно да се говори при посещението на американския президент Джордж Буш в началото на юни. Тогава за графата на първия МВР приоритет

бяха произведени още два случая

Първо за терорист бе набеден македонски студент по медицина в Стара Загора. Новината за готвения атентат обиколи медиите в първия ден, за да стане ясно на втория ден, че момчето вече е в Германия. След края на посещението на Буш МВР получи традиционните за всяка страна - домакин на подобна среща, благодарности от "Сикрет Сървис". Това обаче не бе всичко. Румен Петков събра началниците на полицията и обяви публично резултатите от работата по охраната на Буш. Изненадващо бе съобщено, че за отправени заплахи към US президента и към Георги Първанов са били задържани общо петима души. Вниманието обаче прикова арестът на арабин, за когото по думите на Петков имало данни, че е член на ислямистка групировка и е минал курсове за снайперист. Последваха куп въпроси - от коя страна е задържаният, кога и как е отправял заплахите и т.н. Отговори обаче нямаше. Според тогавашното обяснение на полицията "със задържаните още се работи", а резултатите щяха да бъдат оповестени на по-късен етап. Повече от два месеца след арестите стана ясно защо този по-късен етап не е настъпил. Задържаният "снайперист" от "Хамас" се оказа палестинецът Ибрахим ал Биари, разкри в. "Труд". Чужденецът е бил експулсиран от страната ни на 2 август и върнат в Газа. От задържането му дотогава обаче Баири незнайно защо е бил задържан в дома за бежанци в Бусманци. Експулсирането му означава, че той е заплаха за националната сигурност. МВР обаче не успя да събере никакви доказателства, че мъжът е готвел атентат, нито пък че е член на "Хамас" и е обучен снайперист. Напротив, проверката на Държавната агенция за бежанците показва, че Баири не е свързан с никоя от палестинските групировки, няма опасност да бъде преследван и затова му е отказан статут на бежанец в България. Същата съдба споходила и Джихад Абу Таха, а други двама задържани с тях при визитата на Буш били пуснати по-рано.
В крайна сметка поредното показно на МВР в борбата с тероризма се оказа

кьорфишек с минимум средства и жертви -

набедените за терористи
А случайно или не, говорилнята около охраната на Буш, около броя на снайперистите и хеликоптерите в центъра на София, надлежното обяснение за затворените улици и последвалите арести от типа "недопускане на терористичен акт" пак дойдоха месец след поредното публично убийство. Месец след разстрела на собственика на футболния клуб "Локомотив" (Пд) и крупен бизнесмен Александър Тасев и след идентичното покушение над председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков беше много по-удобно да се говори за това колко добре сме охранявали американския президент. Всъщност охраняваха го американските служби, а и да не беше така, не е ли това работата на МВР? Да пази, да охранява, да не допуска извършването на престъпления и... да ги разкрива.
В подобна ситуация трябва да се отбележи едно от признанията на МВР шефа - че ПР-ът не му е силна страна. Е, в случая е прав. През годините на показни покушения някак натежаха похвалните информации за предотвратени терористични актове. Всъщност широкомащабното прокламиране и отразяване на подобни антитерористични действия започна в средата на 90-те години, когато и показните убийствата започнаха да стават всекидневие. Така през 1995 г. полицаи и бронетранспортьори блокираха Централна гара. После се разбира, че се обезврежда бомба, а на другия ден става ясно, че става дума за учение.
Показателни за избраната от МВР линия на обществено показване бяха два случая от миналата година. Първо, на 2 май - след края на европейската конференция на полицейските ръководители, Румен

Петков обяви за ареста на либийски гражданин

Причината - снимал с видеокамера акция на екип на ДОТИ-МВР по обезвреждане на изоставено куфарче. От МВР веднага разчетоха в действията му проучване времето за реакция на полицията и подготовката на атентат. Впоследствие се оказа, че Осамма Мохамед живее от 10 г. в България, предал е доброволно камерата, не е и криминално проявен. С други думи - невинен, но употребен.
Още по-шумно пък бе огласена акцията на Националната служба "Сигурност" на летището във Варна. Големият терористичен акт беше предотвратен на 29 август, а на 31-и беше задържана 55-годишната Лариса от Тюмен с 4-годишното й внуче. В багажа скенерът засякъл патрони за пистолет. Липсваше само оръжие, което така и не бе открито в самолета. После жената бе освободена и си отиде по живо, по здраво. Така от първоначалната възхвала на МВР впоследствие се наложи да дава безумните обяснения, че можело да се стреля и без пистолет, а с пригодени тръби, бастуни и т.н. Нищо подобно не беше открито на борда, за МВР останаха няколкото медийни бомби и споменът, че са нарочили за терорист баба с внуче.
По всичко личи, че силовото министерство ще продължава да демонстрира мускули точно в такива акции. По същия начин беше респектиран и журналист, който действително реши да изпробва реакцията на МВР при терористичен акт, като остави куфарче с химикали в метрото.
Всъщност похвално е МВР да има едно наум за заплахата от тероризма. Но когато за всички външни и вътрешни наблюдатели е видно, че основният проблем са неразкритите публични убийства и корупцията, изкарването на антитероризма като първи приоритет граничи с държавническо безочие.
Кощунство е обаче да се огласяват фалшиви тревоги и да се трупа рейтинг точно с тях. Първо, рейтингът е до време и се връща с обратен знак, а освен това подобно заиграване прилича на игра с огъня. Защото по света, когато се съобщи за заловен терорист, обществото докрай може да проследи съдбата му. И да се успокои, че властта бди. А у нас остават съмненията за долнокачествен ПР и за неспособност на МВР да накаже поне един враг с терористични планове.
Денислав Цонев
sega

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.