Националната гвардия  

31 август, 2007

Вие “за” ли сте или “против” Националната гвардия? Да, НАЦИОНАЛНА ГВАРДИЯ! Как чудесно звучи! Хем е “национална”, т.е. на целокупния народ, а не на някаква си там партийка, измислена организация, частна фирма или дори държавна институция. Хем е “гвардия”, т.е пази: мирно, възпитано, интелигентно, с опрятна външност. Гвардия, а не армия, милиция, чета или обикновени бодигардове. И веднага въпросът, щом е общонационална кого от кого ще пази? Разбира се, едната част от населението от другата. Че те разните части от населението само това чакат и щом никой не ги гледа, започват да се бият едни други. И, ето ти, идва Националната гвардия. Но не като “Радецки” - с гръм, а мирно и кротко, защото те не са въоръжени, милите!
Но да спрем с иронията! Кога на някой индивид или на група такива може да им хрумне да сформират подобно нещо? Ами че, разбира се, тогава, когато се чувства застрашена за собствената си сигурност, най-общо казано. Т.е., когато законите, полицията, прокуратурата, съдът и т.н. не са достатъчни да й я осигурят. А в България ситуацията е точно такава. Не един път по страниците на този вестник и в останалия рехав опозиционен печат се е писало, че държавата е абдикирала от своите задължения. Да повторя ли отново и отново само част от тях:

- президент, който публично лъже не един път, но и не мисли да си подаде оставката;
- парламент, който погазва конституцията и собствения си правилник, само за да приеме закон, удобен за едно хищно и сраснало се с управлението малцинство;
- Конституционен съд, който разтълкува същата конституция по-добре и от дявола Евангелието и се измъкна като знаете какво и откъде;
- правителство, което зад гърба на парламента и в пълна тайна от обществото, сключва заробващи договори с Русия, закопавайки и следващите поколения в хищната й прегръдка;
- прокуратура, която така и не намери сили да разрови Авгиевите обори от сорта на финансирането на БСП със Саддамов петрол, магистралата “Тракия”,петролопровода “Бургас-Александруполис”, т.нар. царски имоти и др.;
- полиция, която с удоволствие бие протестиращите от сорта на пенсионери, миньори (да се готвят учители, лекари и др.), а осигурява небивал комфорт на престъпниците;
- съд, даващ възможност на същите престъпници да върлуват на свобода с безбройни “висящи” дела, че и с присъди;
- слугинстващи преса и електронни медии, чиито журналисти, когато един-единствен път решиха да протестират срещу иначе безупречните бели чорапи на министъра на вътрешните работи, го направиха мълчаливо.
Списъкът е безкраен - допълнете го сами!

И така, будни и тренирали граждани създават гвардията. Естествено, тя няма да е въоръжена. Но как невъоръжена ще помага на въоръжената полиция там, където тя не е успяла? Е, може би, ще им разрешат палки. Първо само на най-кротките. После някои от десетниците могат да получат от електрошоковите. Но при много строг режим - само срещу свидетелство за съдимост. След това ще се наложи на стотниците да се раздадат пистолети. Но само на най-уравновесените и само за парадите. После те ще си имат пазачи на своите зали, клубове, спортни центрове - те също трябва да се охраняват. Не става с голи ръце срещу престъпниците. А пред централата, където се пазят знамето и касата, най-вече касата, просто трябва да има наряд с автоматично оръжие. Но с празни пълнители. Нали звучи много добре: празен пълнител. А пък униформите им чисти, изгладени, светят. Всичките са красавци и умници. Е, малко от партенките ще замирише или подмишниците леко ще лъхат - от затрудненията, но вече има трайни дезодоранти. Ще има бодри прегледи и паради. Чествания, годишнини и факелни шествия. После България ще е над всичко! После… после вече го знаем.
Засега едно такова плашило отново и отново налива вода в етническата мелница на Доган, като неин единствен и неподвластен крепител. Отново турци, цигани, после и други ще си кажат, че трябва да са още по-единни, още по-сплотени, още по-масово да гласуват за своите политици в парламента и по места, които единствени ги пазят от тези расисти - българите. И пак ще има масови екскурзии, и пак ще има етнически вотове, и пак Знаете-кой ще ни се усмихва от тв екрана и ще ни обяснява скритите същности на обществения застой.
За по-нататък? Един бодряшки глас от електронните форуми ни успокоява: “Не бойте се! Никой няма да остави такава сила в ръцете на Расате.” Напротив, от това се боя! Защото в един момент, ако това наистина стане сила, подходящите хора, т.е. подчинените на ония, които в тъмни доби и дълбока секретност, както те обичат, са замислили и финансирали този план, ще се явят, “когато му дойде времето”, ще оглавят “народното недоволство” и ще го насочат, “където трябва”.
Дано не се стига дотам! Иначе престъпността винаги ще е крачка-две преди полицията, тъпите цигани винаги ще бият умните българи, кресливите и популистки левичари винаги ще печелят повече гласове от спокойните и аргументирани представители на десницата. И това е така, защото, както Тери Пратчет е казал: “Хаосът винаги побеждава реда, защото организацията му е от по-висш порядък.”

Румен ПОПСТОЯНОВ pro-anti
Снимките са от блога на Иво Мирчев

За подобни граждански формирования се говори не от вчера:
Доброволните отряди - тиквеното семе на деморкацията
Циганите идат!
"Атака" с проект за създаване на доброволчески отряди за защита
Предложенията на Тренчев от 2004 г, останали без реален резултат.

В крайна сметка държавата претендира и отчита, че може да опази сигурността на гражданите си (нещо, което е твърде далече от практиката) и не прави нищо по приемане на Закон за доброволните отряди, както Атака предложи преди около 2 години. Естествено, преди да се приеме, трябва да се постави на широка дискусия.
Ако такъв закон бъде приет, няма да се чудим както най-горе "за" или "против" гвардията - всичко, което е в рамките на закона, ще е разрешено.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.