Пръстовите отпечатъци разкриват расата и пола  

09 август, 2007

Нов метод за обработка на пръстови отпечатъци може да определи расата, пола, дори с какво са се хранили заподозрените, съобщи в. "Tелеграф".
Учени от лондонския Импириъл колидж доказаха, че с помощта на гел на базата на желатин и високотехнологичен химически анализ могат да се осигурят важни данни за човека, дори и полицията да не познава отпечатъците му.
С новия метод се улавят следи от различни вещества - барут, лекарства, биологични или химически оръжия. С него може да се определи и моментът на престъплението с вероятност до един час. Химически останки, съдържащи няколко милионни от грама течност, има във всички отпечатъци. Те обаче често се унищожават от конвенционалните методи за тяхното снемане от местопрестъплението.
Екипът от Импириъл колидж предлага за това да се използва лента с желатинова основа, която вече се използва за отпечатъци от обувки.
Химическият анализ осигурява важна информация за оставилия отпечатъците. Следите от урея - химикал, който се среща в урината, предполагат, че той е на мъж. Специфични аминокиселини посочват дали заподозреният е бил вегетарианец, или обича месо. Различни профили на мастните киселини пък насочват към расата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.