Италия въоръжава Ирак  

14 август, 2007

Италианската полиция арестува четирима граждани на Италия по обвинения в контрабандна търговия с руско оръжие, което е трябвало да бъде доставено в Ирак. Общото количество на въоръжението - 100 хил. единици стрелково оръжие и др. – е било оценено на сума от 40 млн. долара. Организаторите на сделката заявяват, че тя е била предварително съгласувана с американската и иракската страна. Вашингтон веднага отрече тази информация. Реакции от Москва засега няма.
Разследването е започнало преди месеци, когато при проверка на багаж на летище в Рим полицаи са открили в пътник незаконно изнасяно в чужбина оръжие. След известно време италианската полиция е открила следите на контрабандистите и се е уверила, че автомати “Калашников” е трябвало да бъдат доставени в Ирак и че в България е открит посредник, готов да предостави стоката. Според някои съобщения, руското оръжие е било предназначено за полицията в иракската провинция Анбар, която в момента е най-неспокойният сунитски район в страната. Малочислената иракска армия, създадена от Вашингтон след падането на режима на Саддам Хюсеин, досега се е въоръжавала с американското стрелково оръжие, а също за сметка на сделки с Франция и Китай. През 2004 г. първият вицепремиер на Русия, тогава министър на отбраната, Сергей Иванов заяви, че Русия разглежда варианти за доставка на оръжие на Ирак и че иракчаните на свой ред са готови да приемат това въоръжение. Официални сделки така и не бяха сключени.
Впрочем руското оръжие не е изчезнало от иракския пазар окончателно. То официално се доставя в страната с помощта на трети държави – България, Полша, Гърция. И неофициално също. На черния пазар се продава едновременно евтино и по-некачествено оръжие, което не на шега тревожи “Рособоронекспорт”. По мнението на САЩ, Русия би трябвало по внимателно да следи за патентите за производство на руско оръжие в други страни. Русия отговаря на Вашингтон с това, че, закупувайки от трети страни контрабандно руско оръжие за иракската армия, САЩ само поощряват нарушаването на правата на интелектуалната собственост.
Заедно с това ролята на Щатите в контрабандната търговия с руско оръжие в Ирак остава тъмна. По думите на експерта от руския Институт за Близкия Изток Валентина Юрченко, американците са заинтересовани от това, да поддържат армията на Ирак “небоеспособна”. В противен случай добре и професионално въоръжените иракчани може да си позволят да се разбунтуват срещу армията на съюзниците. Ниското качество на руското оръжие, което се доставя в Ирак посредством трети страни, напълно устройва Вашингтон. Затова показанията на италианските контрабандисти, позоваващи се на анонимни “иракски чиновници”, за това, че сделката е била одобрена от САЩ, може в крайна сметка да се потвърдят.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.