Русия дава свръх-броня на Сирия  

17 август, 2007

Започна доставката за Сирия на първата партида зенитен ракетно - оръдеен комплекс с наземно базиране „Панцирь-С1Е" (96К6, по терминологията на НАТО SA-22), съобщава се в материал на Независимая газета.

Системата е разработена в град Тула, на български името й означава „броня". Агенция АРМС-ТАСС съобщава, че в съответствие с по-рано подписаното съглашение за въоръжение, за Сирия ще бъдат изпратени общо 50 комплекса на сумата около $900 млн. По данни на други източници, става дума за 34-36 системи.

Доставката на зенитно-ракетната система за Сирия е пикантна тема, тъй като опитът на военното сътрудничество с арабската държава по-рано е носил вреди на Русия. Миналата година Израел обвини Русия, че доставя противотанкови оръжия на ливанската шиитска организация „Хизбола". Поразени са били 54 израелски танка тип „Меркава".

Началникът на конструкторската организация категорично отхвърля обвиненията за доставки за Хизбола.

Сега ситуацията се повтаря, като в медиите се говори, че от 36 системи „Панцирь" доставка Сирия, 10 ще останат в Иран.

От Рособорноекспорт са заявили, че не могат да коментират подобна информация. Специалисти по руската отбрана наричат слуховете „глупави". „Това е невъзможно, тъй като едно от условията за сключване на всяка сделка е забраната на предаване на оръжие на трета страна".

Освен за Сирия, системата ще се изнася за ОАЕ и Алжир.

На Обединените арабски емирства ще бъдат продадени 50 броя, като 12 от тях още през тази година. Всички те ще се доставят на колесна платформа 8Х8, като арабите искат това да бъдат автомобилите от фирма MAN. Сумарно контрактът струва $800 млн.

Не е тайна, че през март 2006 по време на визитата си в Алжир, президентът Путин подписа крупен контракт на стойност около 8 млрд. долара. В частност, в него са влезли 38 зенитни системи „Панцирь-С1Е".

По сведения на неофициални източници, преговори за доставка на оръжието се водят и с Китай и Гърция. То започва да се изнася по-рано, отколкото е въведено в руската войска, където ще влезе в употреба след 2008 година.

За „Панцирь-С1": предназначен е за борба със средствата за въздушно - космическо противниково нападение. Базовата му версия е снабдена с 12 зенитно - управляеми ракети и две едностволни 30 - милиметрови оръдия.

Комплексът може едновременно да пуска ракети и да стреля с оръдията, както в движение, така и от място. В една цел едновременно могат да се насочват четири ракети. Вражески цели могат да се разкриват от 36 км. Ракетите могат да поразяват на разстояние от 1 200 до 20 000 метра и до 15 км. височина.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.