Петков и Близнаков ще раздават автомати  

24 август, 2007

Министрите приеха в четвъртък предложението на МВР да се забрани на охранителите да използват автоматични оръжия. Правителството прие промени в Закона за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, с които ще се отмени текстът, упълномощаващ вътрешния министър да дава разрешение за използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба за охранителни дейности с висока степен на опасност за охранявания обект и бодигардовете. До един месец след обнародването на промените разрешителните ще трябва да бъдат върнати в МВР.

По настояване на министъра на отбраната Веселин Близнаков обаче законопроектът ще бъде променен и в него ще остане вратичка за издаване на разрешителни за използване на огнестрелно оръжие. Право да дават разрешение ще имат министрите на вътрешните работи и на отбраната, и то "в особени случаи". Причината за промяната е военната охранителна фирма МОБА, която има разрешение за използване на автоматични оръжия. Обектите, които тя охранява, са изоставени военни поделения, а според министър Близнаков е трудно да се "охранява в пресечена местност с пистолет".

По неофициална информация освен МОБА решението на кабинета ще засегне и охранителните фирми, които извършват инкасо дейност и пазят обекти, свързани с критичната инфраструктура на страната.


След като от 1 декември армията става професионална, складовете ще бъдат охранявани от частни фирми, на които ще е нужно автоматично оръжие. Важно е от около 2000-те охранителни фирми в БГ, да бъдат избрани и да получат разрешителни точно правилните обръчи от фирми.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.