Ловци се кипрят с позлатени пушки  

05 август, 2007

Скъпото оръжие не е гарант за точен мерник

Законните притежатели на оръжие", които гърмят на воля по всяко време на денонощието, най-сетне ще бъдат надстреляни. За 18 август многохилядната армия на ловджиите у нас лъска пушки, за да цели пернатите изкушения - пъдпъдъци, гургулици и гълъби. Знаменателната дата, когато сезонът официално ще бъде открит, и предстоящият празник на Съюза на ловците и риболовците дадоха повод "Стандарт" да надникне в няколко столични магазина, посещавани най-често от поклонниците на богинята Диана, и да улови тенденциите в такъмите на авджиите.
Там можете да намерите всичко, което е нужно на един ловджия - облекло, инструменти, ножове, големи количества патрони и, разбира се, различни видове оръжия.
Колкото хора попитате, толкова мнения ще получите за това коя пушка е най-добра. Има привърженици на белгийската, италианската, американската и чешката оръжейна промишленост. Не са малко и тези, които поставят руските пушкала на първо място. Посетител на оръжеен магазин сподели, че легендарното ИЖ, познато още от съветската епоха, никога не оставя своя притежател по време на лов. Той добави още, че ИЖ-ето е златната среда между цена и качество
Най-опитните в занаята твърдят, че няма идеална марка и вид пушка, както няма идеална марка автомобил. Всяко оръжие е предназначено и е подходящо за различни условия на лов. Този съвет е особено важен за онези, които тепърва изпитват страстта от отстрела на дивеч.
Начинаещите условно могат да се поделят на две групи. Първите обикновено подбират по-скромно оборудване заради ограничените си възможности. Те обаче най-често са закърмени с удоволствието на битката между човека и животното. Представители на втория основен тип са по-заможните ловци. Те са склонни да пръснат колосални суми за оръжие и екипировка, която да е последен писък, за да блеснат в дружинката.
Според Мирослав Пиралков, оръжеен консултант обаче, и богатите, и мераклиите без големи средства са относително наравно в броя си. Това прави българския лов различен от този на Запад, където е предимно тузарско занимание.
Без значение какво искате да постигнете с въоръжената си разходка в гората, първата стъпка е изкарването на специален курс, чрез който се научават някои основни правила за боравенето с оръжие, разпознаването на дивеча и периодите на забрана. Май, юни и юли са месеците, в които новоизлюпените ловци започват да се оборудват. Между 1000 - 1500 лева са нужни на начинаещия
за да се обзаведе с екипировка за лов, но според продавачите повечето клиенти се снабдяват постепенно с необходимото. 400-500 лв. струват само дрехите и аксесоарите на ловджията, а обувките или ботушите са 200-300 лв. Оскъпяването зависи от материята им. Най-луксозната е онази, която едновременно пропуска въздух, но задържа вода и по този начин не запарва краката, но ги предпазва от влагата.
Цената на камуфлажните костюми варира между 70 и 90 лв. в зависимост от екстрите - дали имат ръкави с цип, които могат да се разкопчават в горещините или пък повече джобове.
Цените на пушките също са най-разнообразни. Започват от 200 лв. за втора употреба до няколко хиляди за по-луксозно изработено оръжие.
Сред най-бързите оръжия в момента е ловният автомат на "Уинчестър" SX-3. Той
изстрелва 4 патрона за по-малко от половин секунда
Цената му е около 1950 лв. Много търсена е продукцията на "Бенели", "Берета" и "Браунинг", чиито модели имат модерни механизми и се продават на цени от 1800 до 2200 лв.
Маниаците на тази тема са готови да се лишат от всичко друго, но да съберат пари за "Синерджи" на "Браунинг". Нейният изключително модерен дизайн я оскъпява значително - 5500 лв. В повечето магазини патроните са на средна цена от 0,40 до 0,55 лв. Почитателите на елитните пушки добре познават и продукцията на "Кригхоф". Всяко оръжие се съхранява в метален или кожен калъф за по-удобно пренасяне. Най-разпространен е моделът "Класик Бавария", който е предпочитан от клиентите с по-високи естетически изисквания. Различните калибри и сигурната конструкция са сред предимствата, които завладяват ловците. Истинско изкушение са моделите, гравирани с позлата, флорални елементи и ловни композиции. Но за тях трябва да заделите над 10 000 лв. Ретро изтънченост са търсили и дизайнерите на "Чезаре Гуерини", също инкрустирани със злато и украсени с ловни сцени.
Емилия Иванова
Явор Николов
standart

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.