Ножът - най-добрият приятел на мъжа  

18 август, 2007

Авторски сечива изцеждат портфейла ви, предупреждават познавачите
Швейцарското става и за лов, и за бира

От стомана или от камък, по-практичен или по-декоративен, няма по-верен другар на човека от ножа. Купете си един просто така, за самочувствие и сигурност. Ако искате обаче да е качествен, добре е да не издребнявате за цената. Важно е да знаете, разбира се, за какво точно ще ви е необходим - за лов, риболов, къмпинг, екстремна екскурзия в планината или пък просто като сувенир.
Швейцарското ножче е сред най-популярните и универсални артикули. То не само е изработено от първокачествена калена стомана, но съдържа в себе си и сума ти допълнителни екстри. Няма по-полезен спътник от него, независимо накъде сте тръгнали. Ще ви свърши работа дори в града, ако ви се иска просто да си отворите бутилка бира. В магазините "Сотис" имат пълната гама от култовите приспособления. Базовият модел Classic е със синя ръкохватка, има седем функции и е на скромната цена от 17 лева. Продават го и в розово, откакто нежният цвят излезе на мода. Recruit е дълъг 84 милиметра, разполага с десет различни опции и струва 22 лева. За сребристия Cadet трябва да дадете 32, макар функциите му да са с една по-малко от Recruit. За сметка на това пък е оребрен, така че да не се изплъзне лесно от пръстите ви. Midnite Manager Sapphire си има дори фенерче, но цената му е 42 лева, а лъскавият модел Director ще ви излезе 89 с ДДС. Locksmith е със застопоряващо се острие, цели 14 функции и е по-евтин от "шефа" - ваш е само срещу 68 левчета. Швейцарският армейски нож Voyager е с размер 91 милиметра и изкушава с 21 предназначения. Бройте 93 кинта и ще си играете на войници колкото искате. Запалените майстори могат да се сдобият с някой екземпляр от серията Swiss Tool за 166 лева. Имат формата на клещи, вградена им е линийка, отвертки, триноче и какво ли още не. Ако сте убедени, че най-скъпото е за вас, препоръчваме ви шампиона - Swiss Champ XXLT. Цената му е 200 евро, а екстрите - 73 на брой. Внимавайте с това пособие! Не е шега работа. Можете да си поръчате някое от изброените и на сайта www.sotisbg.com.
Швейцарското ножче може и да е култово, но едва ли ще задоволи мераците на маниаците, запалени по оръжията. Стоманата калява самочувствието, смятат феновете и това не е случайно. Ако хванете в ръка сгъваемият АК-47 с 4-сантиметрово острие, ще разберете какво се крие зад тази почти литературна фраза. Оръжието далеч не е голямо, но съвършеният му дизайн го прави да изглежда почти като малък пистолет. Ще е ваш за 160 лева. Сребристият Triple Action Double Edge е направен от австрийска неръждаема стомана и се харчи за 225 лева. Толкова струва и "братчето" му Triple Action Tanto. Красавецът T-Lite е с титаниева дръжка, дебелината на острието му е 3 милиметра, а цената - 360 лева. 395 пък струва T-Lite Anodized Handle, чиято ръкохватка е с пленителен седефен оттенък. Поръчайте ги на oragie.net. Каталогът им е богат и разнообразен. Изборът има и на oragie.com и при sportcitybg.com.
Запалените ловци трябва да броят повечко пари за качествено хладно оръжие. Laredo Bowie е от стомана Carbon V, острието му е дълго 10,5 сантиметра и струва 640 лева. Стоманата за изработката на свирепия Trail Master е San Mai III. Цената на изискания ловен меч скача до 720 лева. От същия висококачествен материал са и Outdoorsman и SISU. Трябва да се бръкнете съответно за 448 и 640 лева с ДДС.
Всеки ножар се нуждае и от точило. Във виртуалния магазин "Розбул" са помислили и за това. Заточващият инструмент модел LCKEY е изключително компактен и лек. Можете да го носите и на ключодържателя си. Освен за ножове е подходящ и за рибарски кукички и за върхове на стрели. Цената му е 15 лева. Комплектът за заточване LKCO 3 e с възможност за регулиране и поддържане ъгъла на точене. Съдържа скоба за захващане на ножа, специално масло и три различни заточващи лоста, съответно - груб, среден и фин, всеки с отделна ръкохватка. Заточващите повърхности са от вид арканзаски камък. С чудото ще се сдобиете за 65 лева. От същата серия, но следващо поколение е и LK3DM. Бръкнете се за 155 лева и ще сте в крак с модата в ножарството.
Ценителите на естетиката едва ли ще се впечатлят от практичните хладни оръжия. Ако искате да декорирате хола си с нещо красиво и същевременно агресивно и класическо, купете си меч или дизайнерски нож. Сумите обаче хвърчат към хилядарка. Има колекционерски хладни оръжия за по няколко десетки хиляди евро. Срещу 300 - 400 лева обаче пак можете да обогатите интериора си с нещо впечатляващо. Ако искате да се насладите на богат избор, няма смисъл да заглеждате изпълненията в подлеза на "Сердика" или пък из магазините за сувенири. В един от най-богатите сайтове за оръжия имат впечатляващи екземпляри. Dragonfly Katana е тип самурайски меч. Прелестният стоманен хубавец струва обаче 1440 лева. Imperial Double Edge Katana пък е на цена от 1550 лева с ДДС. 590 лева струва късият меч Warrior O Tanto, а китайският Chinese War Sword струва 640. Класическото рицарско оръжие Two Handed Great Sword пък ще е ваше срещу 400 евро. Цените на сабите пък са около 600 лева.
Димитър Божанов
standart

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.