Събор на ловните традиции в “Звездица”  

03 август, 2007

“Това е най-големият ловен празник. За нас не е просто стартиране на сезона а свещена традиция”. Това каза на пресконференция в пресцентър “Варна” Любо Димитров от ловна дружинка “Долище”, по повод предстоящото откриване на ловно-рибарския сезон във Варненска област на 19 август.
По традиция авджиите се събират на събор. Тази година той ще се проведе от 5-и до 7-ми август в спортен комплекс Звездица по случай 118 години от създаването на Варненско ловно-рибарско дружество. “Смисълът не е само в тържеството. На тази сбирка се прави планът и организацията на дружинките за цялата година”, каза още Любо. На 5-и авджиите ще се видят за да начертаят план за бъдещия лов, както и да сформират групи за подхранване и разпределяне на местата.
“Най-предпочитан за отстрел е пъдпъдъкът. Той мигрира в началото на септември и в момента не му е сезон. За съжаление броят на този дивеч много е намалял. Причината е засушаването и честите пожари. По тази причина символично ще отсреляме по няколко екземпляра, без да изтребваме необосновано дивеча”, каза Страхил Стрелухов от ловна дружинка “Зорница”. Авджиите всяка година изготвят плана за лов, съгласно нередбите на Министреството на земеделието и горите за подпомагане на популацията.
32 са ловните дружинки във Варненския регион. Цената на билета за лов, за всеки член е 30 лева. 15 от тях са за държавата, а другите 15 за региона, в който се ловува. На всеки излет се назначава отговорник, който сформира групите и провежда инструктаж за безопасност. Всички авджии са оборудвани със сигнални дрехи, с цел избягване на инциденти. Ловците използват пушки 12 и 16 калибър. Те са със слаба далекобойност – от 20 до 50 метра.
Цените на оръжията са различни – евтините пушки са около 500 лева, средния клас 700 – 1000 лева, а има и такива, които достигат суми 13 – 15 хил. лева. Неразривна част от лова са кучетата. Те се делят на птичари и гончета.
Ако чужденец отиде на излет за пъдпъдък, трябва да плати за всеки отстрелян екземпляр по 5 евро, а допустимата бройка за отстрел е 15 броя и за българи и чужденци. По закон може да се ловува в събота и неделя, както и в празнични дни. Дружинките чакат с нетърпение първи октомври, когато ще бъде разрешен отстрелът и на едър дивеч - диви свине. До края на ноември може да се ловува и на пъдпъдъци, гургулици и скорци, отстрелът на хищници – лисици, белки, чакали продължава целогодишно. По данни на Ловно-рибарското дружество бракониерите и ловците с незаконно оръжие са намалели драстично за последните две години.
На празненството в Звездица ще бъдат осветени знамената на дружинките от Варрненския и Великопреславски митрополит Кирил. Ще се проведе киноложка изложба и състезание по ловни стрелби между авджиите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.