Елитът си мери трофеите  

20 август, 2007

Валентин Златев е по стъпките на лъв, Боримиров изпусна слон
По 1000 евро на ден излиза сафари в Африка


Няма да съм истински баровец, ако не отскоча до Танзания и не донеса някой и друг носорог. Това е мотото на стотици ВИП персони от цял свят, включително и в България. Сафарито минава за елитно занимание, защото за него са необходими не само кураж и точно око, но и доста средства. Най-малко по 1000 евро на ден. Отделно е задължително майсторството с оръжието, което далеч не всички владеят. Всъщност именно сафарито обединява хора от различни социални кръгове - от артисти и музиканти до солидни бизнесмени и политици. В Черния континент те търсят трофеи от животни, които са известни като "златната петица" за ловците - бивол, лъв, слон, леопард и носорог.

Самият термин "сафари" не е задължително свързан с лова. На суахили думата означава "пътуване", а дълбоките й корени са в арабския език. През XIX век тя навлиза в английския, след като става модерно по-заможните джентълмени да отиват до Африка на лов. През годините са се обособили два основни вида сафари - традиционното ловно приключение и фото сафарито, при което карабината е заменена от камера и природозащитниците са спокойни. Разходите по подготовката на едно подобно пътуване винаги са били изключително сериозни, поради което това минава за забавление за богати. Освен за самолетните билети и визите ловците трябва да се погрижат и за разрешително за износ на оръжие. Според нормите не е възможно да се вземат и повече от 50 патрона . По-малко информираните кандидат-ловци си мислят, че Африка задължително значи "жега". Това е сериозна заблуда, защото ловът се провежда през лятото, когато на Черния континент е зимен сезон и сутрин и вечер температурите могат да бъдат твърде ниски. Това прави задължителни памучните панталони и връхната дреха.
След като всичко в рамките на екипировката и приготовленията е наред, вече можете да се посветите изцяло на лова. В районите, където се организира сафари, се срещат различни видове антилопи, освен добре познатото гну. Видът куду заслужава внимание със своите 120-сантиметрови рога (даже близо 2 метра при някои екземпляри). Ловците имат възможност също да премерят сили с гигантския еланд. Теглото на мъжките от този вид е близо тон, което ги превръща в желан трофей.
Още по-желани са зебрите заради своята кожа, но те са с отлично зрение, поради което не е лесно да бъдат изненадани. В Африка също има различни видове глигани, някои от които със сериозни размери и доста големи бивни. Те са ценен трофей, но все пак ловците трябва да внимават, защото повечето африкански животни са много издръжливи, а присъствието на хищниците им гарантира вродена предпазливост. Един неточен изстрел може да доведе до размяна на ролите на жертва и ловец, а от това последствията могат да бъдат фатални.
Явор НИКОЛОВ, Емилия ИВАНОВА, Андрей АНДРЕЕВ
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.