Сделка за оръжие основа за пускане на медиците  

01 август, 2007

Синът на либийския лидер Сейф Ал Ислам заяви, че в основата на освобождаването на българските медици стои важна сделка за оръжие и едно решение на британското правосъдие. Ал Ислам е заявил това на среща с журналисти от вестник "Монд" в Ница. Французите са уредили освобождаването и са намерили пари за семействата на заразените със СПИН деца. Ал Ислам уточнява, че за целта не са дадени никакви либийски пари. Той добявя още, че споразумение с Великобритания, което може да доведе до екстрадиране на либиеца Абделбасет Али Мохамед ал Меграхи, е било ключов фактор за освобождаването на българите.

____________________

Франция ще продава на Либия противотанкови ракети
Оръжейни доставки и освобождаването на Меграхи били в сделката за медиците

Франция се съгласила да продаде противотанкови ракети на Либия като част от по-голяма оръжейна сделка, заяви синът на либийския лидер Мумамар Кадафи в интервю пред френския в. “Монд” в сряда.
Това, както и предстоящо решение на британското правосъдие за освобождаване на атентатора от Локърби, са оставащи зад кулисите важни елементи от споразумението за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство в Либия, пише вестникът.
"Знаете, че това е първото споразумение за доставка на оръжия от западна държава за Либия", казва Сейф ал Ислам и добавя, че очаква в близко време да бъдат подписани още.
ренският президент Никола Саркози сключи споразумение в областта на отбраната и подписа меморандум за разбирателство в ядрената енергетика по време на визитата си в Триполи миналата седмица, след като помогна за освобождаването на българските медици в Либия, припомня Ройтерс.
Франция не е разкривала подробности за оръжейната сделка, но според Сейф ал Ислам тя е основополагаща.
“На първо място, споразумение обхваща съвместни военни учения, разбира се. Тогава ние ще купим от Франция противотанкови ракети Милан на стойност 100 млн. евро”, казва той.
Допълва, че споразумение включва още проект за производство на оръжия, поддръжка и производство на военна екипировка.
ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия през октомври 2004 г., но според сина на Кадафи забраната остава все още ефективна, за което той обвинява Германия, която пречи на евентуални сделки.
Той казва, че Либия преговаря с Франция от дълго време. “Ние помолихме Саркози да ускори нещата”, посочва той.
Милан са преносими противотанкови ракети със среден обсег, произвеждани от филиал на управлявания съвместно от Франция и Германия Eвропейски авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС).
Сейф ал Ислам казва, че две други френски военни фирми – “Талес” и “Сажем” – в момента са в Либия и преговарят за сключване на споразумения.
Той заявява пред “Монд”, че Либия искала и гаранции, че Франция ще я защити, ако бъде заплашена. Той уточнява, че не знае дали такива гаранции са били включени в споразумението.
Според “Монд” в основата на споразумението между Париж и Триполи е не ядреният проект, а военната сделка. Франс прес припомня в тази връзка думите на френския президент Никола Саркози, че няма никаква връзка между евентуалната доставка за Либия на ядрен реактор за обезсоляване на морска вода и освобождаването на шестимата медици.
Синът на Кадафи се надява и на скорошно завръщане в Либия на бившия агент на разузнаването Абдел Басет Али ал Меграхи, осъден на доживотен затвор във Великобритания за атентата срещу самолет на американската авиокомпания Пан Ам над Локърби през 1988 г. В близко време ще имаме споразумение за екстрадиция с Великобритания, наши представители бяха преди около месец в Лондон, за да обсъдят въпроса, обяснява той.
През юни Меграхи получи право да обжалва присъдата. “Монд” пише, че Сейф ал Ислам е отговорил с "да" на въпроса дали има връзка между случая с Меграхи и освобождаването на медиците.
На въпрос за предоставените средства в международния фонд “Бенгази”, от който бяха изплатени 460 млн. щ.д. обезщетения на роднините на заразените със СПИН деца, Сейф ал Ислам отговаря: “Това, което мога да кажа, е, че французите се справиха с нещата. Франция намери парите за семействата на заразените деца. Въпреки това нямам представа, откъде са ги намерили”. В заключение той казва: “Либия сключи добра сделка за изхода на делото”.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.