Венецуела планира да закупи 5000 снайпера “Драгунов” от Русия  

28 август, 2007

Венецуелският президент Уго Чавес обяви плановете си да купи 5000 снайпера “Драгунов” от Русия, за да защитава богатата си на петрол държава от възможна американска инвазия...
Той заяви, че възнамерява да повиши оръжейния арсенал на страната си като купи самолети, хеликоптери и огнестрелно оръжие от Русия, подготвяйки се за партизанска съпротива срещу чуждестранен окупатор.
Президентът Уго Чавес обяви и намерението си да сключи сделката с Русия, чиято стойност е между 1 и 2 млрд. долара за строителството на 9 дизелово-електрически подводници. Според експерти обаче подобна сделка може да усложни отношенията между Русия и САЩ. Властите във Венецуела не крият, че основната цел на военната модернизация е страната да се противопостави успешно, ако САЩ прибегнат до морска блокада на петролните й компании.
Миналата година Уго Чавес купи 24 руски самолети "Сухой-30", 34 хеликоптера и 100 000 автомата "Калашников". В момента Венецуела се нарежда на второ място като купувач на руско оръжие. На първо място е Алжир. Ако Москва и Каракас сключат сделката, Венецуела ще има най-голямата флота от подводници в Латинска Америка, коментират експерти.
Вашингтон забрани на американските компании да продават оръжия на Венецуела, която според САЩ не прави достатъчно в борбата с тероризма. Венецуела нарече това решение политическо, а президентът Чавес заяви, че страната му вече не се нуждае от американското оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.