Може ли швейцарското ножче да стане "българско"?  

03 август, 2007

Швейцарското ножче може да загуби своята идентичност. Смятано из целия свят за незаменим инструмент, то е толкова значим символ на алпийската държава, колкото и връх Матерхорн, мюслито и часовника с кукувичка.
Швейцарската армия, която се готви да обяви поръчка за 65 хил. ножчета с нови спецификации, обаче предизвика смут из цялата страна, пише британският в. "Гардиън".
Проблемът е, че според правилата на Световната търговска организация (СТО), оферта с подобна стойност трябва да бъде отворена за компании от целия свят.
Най-голям шанс за спечелването на поръчката, която се оценява на около 1,7 млн. франка (около 1 млн. евро), има Китай, който от много години прави свои "швейцарски" ножчета.
Друг възможен вариант е поръчката да отиде в Тайван или дори България, смята "Гардиън".
Въпросът се превърна в един от най-горещите политически спорове това лято. Крайно десните в Швейцария твърдят, че на карта е заложен националната гордост, обяснява британският вестник.
Ако швейцарското ножче за армията вече не се прави в Швейцария, тогава трябва да спрем производството му изобщо, смята депутатът от Народната партия Томас Фукс.
Юристът Алоис Кеслер, бивш полковник от армията, организира национална кампания.
Според него "мушкащите оръжия" - сред които и швейцарското ножче, не се покриват от цитираните правила на СТО и за тях може да не се организира международен търг.
"Просто не мога да си представя как нашите войници ще носят в раницата си ножчета "Made in China". Сега остава да им дадем и немски шоколад", гневи се той.
Официалната информация от армията е доста оскъдна. Знае се, че става дума за модерен продукт, подходящ за съвременния войник.
От Victorinox - световноизвестния производител на швейцарски джобни ножчета, са убедени, че офертата с най-добро съотношение между качество и цена, ще е именно тяхна.
Швейцарското ножче, което се появява на бял свят през 1897 г., може да бъде екипирано с всевъзможни инструменти - от традиционния тирбушон, отварачка за консерви, минитрион през пила за нокти, ножичка, пинсети, до модерната USB флаш памет или дори MP3-плейър.
Макар да е сред експонатите в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, то е въоръжение в 16 армии по света, включително в САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.