Калашников пак се оплаква от фалшифициране на автомата му  

11 август, 2007

Михаил Калашников – „бащата” на руския едноименен автомат – отново изрази възмущението си от фалшифицирането на неговото оръжие по света.
„Те просто използват марката, нейното реноме. Не е справедилво”, възмути се 87-годишният конструктор на пресконференция по случай 60-годишнината на първия АК-47 в Ижевск. В този град в Урал, на 1300 км източно от Москва, се намира заводът „Ижмаш”, който произвежда известните автомати. Според представители на завода, наан Калашници в България, Полша или пък в САЩ, възлизат на 360 милиона долара. „Ижмаш" произвежда годишно близо 100 000 автомата Калашников, докато произведените „ментета” по света са близо 900 000 годишно, твърди ръководството на завода, като подчертава, че само истинските Калашници са с добро качество. В основата на спора са лицензите за производство на автомата, давани от СССР на комунистическите страни по време на студената война. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. бившите комунистически страни продължиха да произвеждат автомата, продавайки го под други названия и понякога на много по -ниска цена. Цената на автомат Калашников, произведен в Русия, е 400 долара срещу 80 долара в Китай и 120 долара в Полша.
Българската компания „Арсенал” е черната овца за руските производители, отбелязва АФП. Тя произвежда автомати AR и SLR, които много приличат на Калашников, както в България, така и в Лас Вегас, Невада, САЩ. Производителите на Калашниците-менте не се оплакват от липса на клиенти. Неотдавна Ирак обяви, че е подписал договор с Китай за доставката на автомати Калашников за иракската полиция.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.