Опълченците защитават върха с вехти пушки  

12 август, 2007

Историята на войните създава сражения символи. В мащабите на участвалите войници от двете страни на бойната линия през Освободителната война няколкото хиляди български опълченци не са нищо. Но перипетиите на войната им дават главната роля. В сражение, което ще я реши и в психологическо, и във военно отношение. Идеалистите, които вярват в съдбата, биха писали навярно, че тя е искала да провери готовността на българите за свобода и решимостта им да я спечелят. Съвременници и участници в августовските боеве на Шипка пишат, че опълченците са били наясно с общата стратегическа картина след "втория Плевен" и Стара Загора и напълно съзнавали тежката отговорност, легнала върху тях. Задачата им е била само една - победа.
И те я постигат - с купените им "на вехто" пушки "Шаспо", раздуващи се само след няколко изстрела, с безмилостни контраатаки "на щик", с камъни, дървета и трупове на загиналите другари, изсипвани върху главите на атакуващите аскери, в отчаяни ръкопашни боеве с ножове, юмруци и зъби. Те нито отстъпват, нито "измират славно до един". Те побеждават.
Нещата в случая не опират само до воински добродетели. С тях сме като всеки друг народ - познати ни са и величавите победи, и унизителните поражения. Победата на Шипка се дължи колкото на воинските ни добродетели, толкова и на осъзнатата отговорност пред народ и родина и на решимостта да бъде поета.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Опълченците защитават върха с вехти пушки

  • Анонимен
    10 август, 2011 17:14  

    За съжаление нищо от това което сте написали НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА !!!

    Не съм негативен! Просто прочетох истинските документи за тази битка във Военния архив.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.