Русия разработва нов модел на автомат “Калашников”  

10 август, 2007

АК-9 е последният модел легендарния автомат “Калашников”, разработен от руското предприятие “Ижмаш”, предаде днес АФП.
“Той не издава почти никакъв шум”, заявява един от създателите му, 52-годишният Алексей Драгунов.
Миналата година руските спецчасти възложих на завода на “Ижмаш” в руския град Ижевск да създаде автомат, който да комбинира качествата на “Калашников” и тези на безшумните оръжия, за да може да бъде използван по-време на секретни мисии, разкриха представители на предприятието.
“Оръжието е предназначено за спецчастите, за антитерористични операции”, поясни генералният директор на “Ижмаш” Владимир Гродецкий пред чуждестранни журналисти, които имаха редкия шанс да бъдат поканени на 60-ия рожден ден на първия “Калашников”, който бе отбелязан тази седмица.
“Ижмаш” произвежда всяка година около 100 хил. автомата “Калашников”, а около 900 хил. нелицензирани автомати се произвеждат по света, в частност в България, Китай и Полша, допълва агенцията.

В заглавието горе се казва "разработва", а от следващия ред излиза, че вече е разработен.
Истината е, че първите опитни образци на АК-9 са били изработени още в края на 2003 година, а сега е пуснат на конвейера в опитно серийно производство. Наричат го "нов стрелкови комплекс АК-9", макар че не е "ново оръжие с нов патрон", тъй като тежкият 3.8 кг АК-9 стреля с познатите патрони 9х39 (ползвани от ВСС "Винторез", ВСК-94, АС "Вал", А-91, ОЦ-14 "Гроза"), най-вероятно защото автоматът е в комплект с нови заглушители, тактически фенери, прицели (съществува и снайперска модификация), подцевни гранатомети и др.
Видео

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.