Инцидентът в София ще се отрази негативно на българския оръжеен бизнес, твърдят от оръжеен завод  

26 юли, 2008

Инцидентът с избухналите боеприпаси ще се отрази негативно на оръжейното производство в България. Това мнение изрази в интервю за радио “Фокус” – Велико Търново Банко Банков, изпълнителен директор на оръжейния завод “Аркус” АД в Лясковец. Той каза, че независимо сертификатите за качество и гаранциите, които дават българските заводи, сега отношението може да стане по-различно, защото все пак това е инцидент, който се е случил на наша територия. “Сега ще трябва да положим повече усилия в убеждаване на това, че избухналите в столицата тази сутрин боеприпаси, са единичен случай”, каза Банков и допълни, че партньори на “Аркус” от целия свят са му звънели, за да питат за какво се случва в България.
Изпълнителният директор на оръжейния завод подчерта, че в складовете край Лясковец няма стока с изтекъл срок на годност. Всичко, което излезе от производство, веднага се товарело на кораби и самолети и напускало страната. Ликвидационна комисия постановява залежалите боеприпаси и технологичният брак да бъдат унищожени на специални места, каквото е полигонът в Змеево.
Банко Банков не посочи колко тона боеприпаси има в момента в лясковските складове, но каза, че в бранша се говори за тонове тротилов еквивалент и заводът купува количества на определен период от време, без да задържа големи количества.
Изпълнителният директор на оръжейния завод добави още, че при проектиране на заводите се залага на безопасността на складовете и другите системи. “Всеки един от елементите, съхранявани в складовата ни база, е дистанциран от другите такива. Между количествата няма предаваемост. Само преди две седмици заводът бе обследван от специална комисия по безопасност”, обобщи Банков.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.