Какво съхранява складът в Челопечене?  

03 юли, 2008

Базата е била залята от наводненията през 2005 г.
Поделение 18 250 в Челопечене е Разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. В складовете се съхраняват излишни за въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация (термин за обезвреждане и унищожаване на припасите - бел. ред.)
Поделението е подчинено на бригада "Логистика" към Генералния щаб и в момента е в процес на ликвидация. По данни на министерството съставът на взривните вещества в базата основно е тротил и хексоген.
Складът за утилизация на боеприпаси в Челопечене е собственост на армията и е бил реорганизиран през септември 2004 г., съобщи през юни тази година в. "Българска армия". Във военната база са били зачислени двама офицери и четирима сержанти. Привлечени са били и цивилни - работници, назначавани по допълнително щатно разпределение.
Това, по информация на "Българска армия" е единственото поделение у нас, разполагащо с цехове, площадки, хранилища, също и с оборудван полигон за взривни работи край с. Столник и с подготвени кадри за разснарядяване и унищожаване на бойни и халостни припаси. През 2002г. правителството е позволило на базата да бракува и да търгува чрез закрити търгове на отпадъчните барути и взривни вещества, отломките от черни и цветни метали и празната дървена опаковка.
Официалното издание на армията, посочва, че през септември и октомври миналата година в базата в Челопечене са доставени всички видове и количества стреляни елементи - основно артилерийски гилзи и празните опаковки от цялата армия.
Възможностите на базата са били да утилизира годишно 1500 т. бойни материали.
Със заповед на военният министър от 25 март тази година поделението в Челопечене е попаднало в списъка за разформироване. Затова в базата трябвало да дойдат външни специалисти, да приемат опасните бойни припаси и да извършат обезвреждането им на полигона край Столник, или на полевия учебен полигон край Сливница.
Според извършен преглед в базата са се съхранявали около 570 тона бойни припаси със завити взриватели, които са съхранявани на открити площадки. По време на наводнението през 2005 г. те са престояли и значително време под водата. Взриватели от разснарядени изстрели, които са съхранявани в нехерметична - нещатна опаковка вследствие на наводнението са силно корозирали.
В момента в поделението са приети, но не са унищожени, около 1650 тона негодни бойни припаси и елементи за тях, пише "Българска армия". Това обаче е със 150 тона повече от едногодишните възможности за утилизация в базата. Към момента се съхранява и значително количество гилзи, празна опаковка, метални и дървесни отпадъци. Очаква се да се доставят в базата и още над 28 хил. броя гилзи за гаубица М 30 и оръдия Д 44, както и още около 150 т. стоманени отпадъци, 9 т. стрелкови бойни припаси и 450 т. дървени отпадъци.

__________(i)__________

1500 тона снаряди са хвръкнали във въздуха

Експлодиралото поделение било в процес на ликвидация. Досега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма "МОБА" (Министерство на отбраната и Българската армия), съобщиха от МО. В края на 2004 г. тогавашният военен министър Николай Свинаров по настояване на Генералния щаб създава МОБА, чиято цел е точно да охранява секретни обекти на армията. През следващата година се обявява специална обществена поръчка за 45 обекта. Свинаров обаче не възлага директно изпълнението на задачата на фирмата на МО, както му позволява законът, а кани и други компании. Така частната фирма "Бюро за охрана и сигурност -ИТ" ООД печели поръчка да охранява 19 от тези 45 обекта. Интересното при нея е, че тя е създадена почти едновременно с държавната фирма, а собствениците й са бившите военни Иван Топчийски и Александър Иванов. Още по-интересното тук е, че тази фирма печели поръчките за онези обекти, за които се изисква охрана с автоматично оръжие. Лиценз и разрешение за ползването на такова в България обаче има единствено държавната МОБА.
По експлозиите е образувано досъдебно производство от Софийската военно-окръжна прокуратура срещу неизвестен извършител.
По данни на МО общо 1494 тона опасни материали са изгоряли и гръмнали вчера край София. Това са:
- стрелкови боеприпаси - 96 т
- ръчни гранати - 52 т
- изстрели за гранатомет ПГ - 7 - 210 т
- 23 мм изстрели - 75 т.
- 76,2 мм изстрели - 48 т
- 85 мм изстрели - 252 т
- 100 мм изстрели - 21 т
- 115 мм изстрели - 17 т
- 122 мм изстрели - 83 т
- 125 мм изстрели - 94 т
- 152 мм изстрели - 211 т
- реактивни дълбочинни бомби - 20 т
- бойни заряди - 23 т
- взриватели - 204 т
- пиротехнически средства - 68 т
- други взривни вещества - 20 т

От сегашната държава и Бог не може да ни опази.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Какво съхранява складът в Челопечене?

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.