Роботът бомбаджия започна обезглавяването  

13 юли, 2008

350 хил. евро струва ловката машинка
Спецове от Министерство на отбраната демонстрираха днес чисто новата придобивка от Германия - робота бомбаджия. Ловката машина започна обезвреждането на снаряди от същите, които на 3 юли вдигнаха във въздуха "Бомбеното" край Челопечене.
Роботът излезе днес на показ край Чепинския манастир. Представиха го експерти от Генералния щаб. Той пристигна от Германия, като бе купен по разпореждане на министъра на отбраната Николай Цонев. Цената му е 350 хил. евро, научи Агенция Стандарт нюз.
Сръчният автомат показа на журналисти как безшумно и безвзривно се справя с бомбите. Устройството с мощна, насочена водна струя по налягане прерязва взирвателя като реже 10 - 15 мм в минута. Така за 10 - 12 минути се обезврежда 125-милиметров снаряд. Целта е да се отдели взривателят от основното тяло на боеприпаса. Тялото, което остава след срязването, се унищожава отделно.
Според експерти този робот не може да се използва за нуждите на МВР при обезвреждане на взривни устройства, тъй като ДОТИ изцяло унижова бомбите, а тук се премахва взривителят.
На представянето на чужбинската придобивка присъстваха началникът на Генщаба Златан Стойков и първият му заместник ген.-лейт. Галимир Пехливанов.
От утре окончателно ще бъде определен екипът, който ще започне основната дейност по унищожаване на останалите в поделението в Челопечене боеприпаси. Генерал Пехливанов е поискал да се увеличи 10 пъти броят на сапьорите, за да се обезопаси максимално бързо районът на поделението.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.