Агресията около нас и в самите нас  

27 юли, 2008

"Насила хубост не става", "на лошото отвърни с добро"... Колко пъти сме казвали някоя от тези фрази? А колко пъти сме действали по обратния начин? Колко пъти сме били свидетели на насилие? И колко пъти самите ние сме участвали в такова насилие? Каква е причината агресията да е станала основна черта на характера ни и как тя определя живота ни?
Много са въпросите и проблемите, свързани само с една дума "агресия". Няма новинарска емисия, която да започва с тема различна от престъпление, грабеж, сбиване, убийство. Няма човек, който да не се е възмутил от престъпността и всичкото това насилие. Човешките качества вече са занемарени и на преден план излизат злобата, желанието за власт и отмъщение, конкуренцията и съперничеството, които пораждат едно непрекъснато съревнование, прерастващо във война на "живот и смърт".
Нормално ли е млади личности да убиват приятелите си, с цел да покажат, че са по-добри! Нормално ли е малките и "невинни" деца да гледат анимационни филмчета, в които героите водят войни с огнестрелни оръжия, бият се, обиждат се, убиват се... И след едни такива сцени със сигурност детето Ви няма да заспи спокойно. На другия ден ужасът ще е отминал, но и начинът му на мислене вече ще се е променил.
Замисляли ли сте се, че игрите, които ние някога сме играли по цял ден, вече не съществуват. "Стражари и апаши" е заменена с "Междузвездни войни", а скачането на въже - с "кеч мания". Децата не искат да станат лекари, полицаи или пожарникари. Мечтата им е да бъдат като Трите Хикса или да открият атомно оръжие, което да унищожи целия свят. Така малката и невинна душица се превръща в една отмъстителна и властолюбива личност, която след време осъзнава, че всичко, което не става с лошо, става с много лошо. До там се е стигнало, че 12-годишен ученик си позволява да посегне на учителката си, само и само защото има по-слаба оценка от приятелите си.
Сред младежите явно тази тенденция е остаряла и скучна, защото те вече се интересуват от много "по-важни" неща: убийство, престрелки, изнасилване, наркотици. Желанията им опират до това да имат скъпа кола, много пари и си мислят, че с това целият свят ще им падне в краката. И ако на времето момичетата са били тези, които са се грижели за спокойствието и уюта, то сега, в 90% от случаите, са в основата на всяко едно сбиване и агресивно деяние. За съжаление, в днешно време, женският бой е на мода и не веднъж и два пъти се е стигало до тежки поражения. Ако след едно сбиване между момичета на някоя и липсва малко коса, а друга е с разбит нос - това не е никак интересно събитие. Ако обаче се стигне до бърза помощ - това вече си е гордост.
Силата, според младите, не се крие в характера, а в юмрука. Постигането на определена цел, не е свързано с решаването на проблеми и труд, а със садизъм и насилие. Всичко може да се постигне ако не със заплахи, то с действия. И какво печелим от това - саморазрушение.
Дали болката, която причиняваме на хората около нас, е начинът да се почувстваме добре и дали това е решението на всички проблеми. Съвест все още всеки има. Проблемът е, че някои започват да се вслушват по-късно в нея, когато и угризенията не биха помогнали...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.