Вместо медал - присъда  

21 юли, 2008

Един случай потресе съзнанието ми преди време. Не със самата случка, а с последиците от нея. Ще я разкажа не със свои думи, а с факти, които в случая са най-красноречиви.
На 17 април тази година турска риболовна лодка с трима бракониери на борда навлиза нелегално в българските води в участъка на Резово. Тримата рибари имали за цел да ловят незаконно калкан. Минути след навлизането на гемията в наши води е уведомена Гранична полиция. Група от трима граничари с надуваема лодка веднага тръгват да огледат района. 20 минути по-късно виждат лодката на бракониерите, които събират мрежите с улова си. Граничните полицаи от щурмовата лодка успяват да се приближат до нарушителите и правят опит да извършат бордова проверка, като използват звукови и светлинни сигнали. От чуждата лодка обаче оказват съпротива. С дървени пръти с метални остриета (канджи) рибарите се опитали да пробият и да потопят лодката на бордовата група, която, припомням, за разлика от тази на бракониерите е надуваема с твърдо дъно.
Нашите граничари произвеждат два предупредителни изстрела във въздуха, а двама от тях дори успяват да се качат на чуждата лодка. Това са сержант Михаил Цонков и негов колега граничар.
На борда обаче били нападнати от бракониерите с канджи, вследствие на което единият от граничарите получил сериозни рани по ръцете. Стигнало се е до бой, в който един от рибарите няколко пъти опитал да отнеме оръжието на граничния полицай Цонков. Докато се биели, граничарят и рибарят паднали, оплели се в мрежите, при което оръжието произвело изстрел и ранило рибаря. По пътя към болницата обаче той е починал.
Веднага бе образувано досъдебно производство срещу Михаил Цонков за "причиняване на смърт по непредпазливост". Това е нормален акт от страна на прокуратурата, която е длъжна да проведе разследване на подобни инциденти. По-късно държавното обвинение излиза с мнение, че сержантът е нарушил правилата за съхранение на служебното оръжие, защото пистолетът му не бил прибран в кобура. Затова в съда е внесен обвинителен акт срещу Цонков за „убийство по непредпазливост".
Не ми е ясно обаче защо разследващите приемат за престъпна непредпазливост изваденото оръжие, след като приемат тезата, че е имало борба на борда на чуждата лодка. Естествено е, че когато си стрелял предупредително и след това си се сбил с бракониера, който се опитва да ти вземе пистолета от ръка, оръжието няма как да се намира в кобура ти, нали?
Предполагам, че отговор на този въпрос няма... Както няма отговор и на това, защо полицай, който охранява не само външната граница на родината си, но и на ЕС, го грозят 5 години затвор за изпълнение на служебния му дълг, а двамата полицаи, които отидоха да пострелят за кеф в гората и случайно убиха невинен пенсионер, тръгнал за гъби, се разминаха с глоби за по-малко от 1000 лева.
За съжаление случаят със сержант Цонков ще влезе не само в съдебните архиви, но и в умовете на колегите му граничари, които ще имат едно наум при сблъсъците с бракониери и нелегално преминаващи браздата хора... Просто няма да ги забелязват! Защото за съжаление у нас често доблестните хора получават вместо медал - присъда!

Наталия Финашкова, bgrod.org

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.