Био(рицин)тероризъм по американски  

14 юли, 2008

Вероятно трябва да си меко казано странен американец, за да бъдеш очарован от отровното растение рицин. Миналата седмица (статията е от април) последният такъв чудак, Роджър Вон Бергендорф, беше подведен под отговорност от областния съд в Невада, съобщи theregister.co.uk.
Бергендорф може да кандидатства за награда като неуспешен пример на Дарвиновата теория за еволюцията. Той е единственият човек в наши дни, който явно случайно се е самоотровил с протеиновия токсин, но не достатъчно ефективно, че да остави на ФБР единствена възможност да присъства на погребението му.
Жалбата на щатското правителство срещу Бергендорф, заведена на 15 април, обрисува следната картинка: губещ човек, отритнат от обществото, беден, но все още разполагащ с достатъчно средства, за да се сдобие с два нерегистрирани пистолета със заглушители, семена от рицин, стандартна колекция от анархистка литература по темата отрови и рицинова пудра или “суров” рицин, открити от ФБР.
Бергендорф заявил пред следователите, че производството на рицин било “екзотична идея”. Той се е занимавал със стриване на прах от рицинови семена като хоби от 2005 г., докато е живял в бедност в Юта и Невада. Стривал ги в мазето на свой братовчед (който също е обвинен за връзка по делото) и съвсем отскоро в хотелска стая в Лас Вегас.
Подсъдимият бил известен с обичта си към животните, но се е наложило любимото му куче да бъде евтаназирано, защото Бергендорф реално го изоставил, когато се отровил, бил хоспитализиран, изпаднал в кома и стаята му била претърсена.
Бергендорф "проучил" Интернет, за да открие своята рицинова рецепта, и изтеглил “Готварска книга за анархисти” (Anarchist's Cookbook). Той “изпял” метода си на ФБР, което надлежно рапортувало, че нарушителят е извършвал “поредица от стривания на рициновите семена с ацетон, след което изсушавал сместа, за да отдели маслото". В самопризнанията си Бергендорф заявил, че не си спомня къде е извършвал обработката на отровното семе и дали е правил въпросните дейности над растения, купени от магазина с градински принадлежности.
"Бергендорф потвърди, че е имало хора, които са го докарали до лудост с действията си в продължение на години и си е мислел, че може да им навреди, като си обработи няколко отровни растения. Той е категоричен, че тези помисли и планове никога не са доведени до реалност", пише в обвинението.
Цялото растение рицин е отровно, но най-силно токсични са семената. При убийството на Георги Марков е използвано минимално количество от отровното вещество. Още по времето на Първата световна война рицинът е бил обект на интерес от страна на военните специалисти в областта на химическото оръжие, заради високата си токсичност и достъпност.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.