Куфар за 10 000 евро пази от бомби и уши  

16 юли, 2008

Бандитите ги ползват за защита и кражби на коли
Бай Миле въведе модата за заглушаване в родния ъндърграунд
Преди два дни похитителите върнаха президента на Литекс Ангел Бончев, но отвлякоха жена му Камелия под носа на полицаите. Оказа се, че бандитите са разполагали с устройство, което е засякло мобилните телефони на намиращите се наблизо ченгета. По този начин престъпниците разбрали, че предаването на откупа е контролирано от антимафиотите. След като са засекли телефоните на служителите на МВР, похитителите са заглушили сигнала им и така са прекъснали връзката между полицаите и жената на Бончев. След това Камелия е вкарана в намиращ се наблизо автомобил и е откарана в неизвестна посока. Според информация на "Стандарт" черният пазар е пълен със заглушителни устройства. Някои от тях - българско производство.
По какво можете да познаете дали в тежкия джип с тъмни стъкла се вози мутренски бос или редови силовак? Много просто. По малката специфична антена на покрива, която показва, че колата е оборудвана с устройство за заглушаване на GSM сигнали.
Този вид техника се превърна в мания за подземните босове и добре облечени бизнесмени още през 2006 г. Предизвика я взривът в мерцедеса на Иван Тодоров-Доктора на столичното "Цариградско шосе". Устройствата гарантират, че дори в колата да е заложена бомба, тя не може да бъде активирана от разстояние. Те излъчват сигнали на различни честоти, които се смесват с тези на телефонните оператори и ги блокират. По-мощна машинка вади от равновесие проследяващите GPS устройства и сигнално-охранителната техника.
За пионер в превантивното заглушаване се сочи сикаджийският бос Милчо Бонев. След като самият той оцеля по чудо при взрив във входа на жилището си, Бай Миле побърза да си купи "дипломатическо куфарче", осигуряващо радиомълчание в радиус до 800 метра. По ирония на съдбата същото куфарче бе открито в ресторант "Славия" минути след покушението му.
Тези средства се водят "специални" и са забранени от закона за масова продажба и употреба. Разработвани са за военни цели и за силовите ведомства, в т.ч. за нуждите на МВР. През последните години обаче те неусетно навлизат и в цивилния живот - за заглушаване на мобилни телефони в театри, кина, университети, както и на катаджийски радари. С подобна техника тази година ще бъдат оборудвани затворите и следствените арести. Целта е да спре нелегалната комуникация на лишените от свобода. Мощни устройства за заглушаване на радиовълни в широк диапазон, монтирани в автомобили, от години се използват за охраната на кортежи с VIP личности. Наскоро влязоха в употреба и у нас при посещението на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс.
Спектърът на познатите заглушителни устройства е огромен. Най-маломощните, наподобяващи цигарена кутия, "изключват" GSM-ите в радиус до 10-20 м. Другите, познати като "куфарчета", блокират освен телефони и излъчвателите на GPS устройствата за проследяване, както и сигналите на СОТ. С най-мощните, които "шашкат" ракети и "умни" бомби, разполагат само военните.
Устройствата от "среден клас" са манна небесна за подземния свят не само за защита, но и като помощно средство при акции. Използват се при кражби на скъпи лимузини, оборудвани с GPS, както и при обири на обекти, охранявани със сигнално-охранителна техника.
В момента черният пазар изобилства от всякакви типове и видове устройства. Повечето от тях се внасят нелегално от чужбина, има и произведени в България. Въпреки че могат да се използват само при специален режим, те се предлагат на клиентите и по интернет. Тези за "забиване" на мобилни телефони в радиус до 20 метра струват към 200 лева. Цената на "куфарче" е около 10 000 евро, но варира в зависимост от броя заглушавани честоти и от разстоянието на действие. Говори се, че подобни устройства се произвеждат тайно и от бивши експерти в МВР и военното министерство, минали в частния сектор. Цената на спецавтомобил със свръхмощна апаратура достига колосалната сума 1,5 млн. евро, обясняват познавачи.
__________(i)__________

“Стършел” и “Комета” са родните хитове
От няколко години в България частни фирми и държавни предприятия произвеждат заглушаващи устройства от почти целия спектър.
На последното изложение на военна техника частната компания "Електро прогрес" представи новия си хит за защита от дистанционно взривяване "Комета". Устройството вече е купено от военното министерство, интерес към него проявява и МВР, стана ясно при представянето на продукта. "Комета" заглушава голям честотен диапазон, за разлика от останалите подобни устройства на въоръжение в силовите ведомства, то осигурява и защитен канал за свръзка между хората, които го ползват.
Апаратура на световно равнище произвежда и фирма "Синтис". Преди години нейната разработка "Стършел" побърка американските военни в Ирак. Оказа се, че през 1986-1987 г. системи от този тип са били предоставени на Саддам Хюсеин. И че най-голямото им устройство е да "влудяват" самонасочващите се ракети и ги да отклоняват далеч от целите, припомнят военни.

Архив: Секретно изобретение срещу терористи (Българската "Комета" - приспивателно за бомби)

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Куфар за 10 000 евро пази от бомби и уши

  • заглушител
    21 април, 2010 19:57  

    Абе какъв черен пазар е пълен със заглушители - те си се продават напълно легално. Нищо не забранява продажбата на заглушители за мобилни телефони

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.