Гръцка фирма кандидат за купувач на "Терем Ивайло"- Велико Търново  

01 юли, 2008

Две български и една чуждестранна фирма се конкурират за продажбата на 66 % от капитала на военния завод във Велико Търново, пише “Янтра Днес”. Конкуренти за придобиване на мажоритарния пакет от “Терем Ивайло” ЕООД са габровска машиностроителна фирма, от която военният завод е купувал инструменти, софийска фирма, специализирана в производството на оптически прибори и технологии и износ на въоръжение, с която дружеството не е имало партньорски отношения. Документи са подадени и от гръцката оръжейна фирма “Теон сензорс”. От участие в надпреварата са се отказали германски фирми, чиито поръчки се изпълняваха във военния завод. Документи не подаде и фирма, контролирана от Христо Ковачки, който усилено проучваше пазарната конюнктура на “Терем Ивайло”.
В момента комисия разглежда подадените заявления за участие в конкурса и ще направи предложение до Съвета на директорите на “Терем” ЕАД за избор на кандидати, които да бъдат допуснати до втория етап на конкурса. Срок за това обаче няма. Фирмите, допуснати до финала, ще имат 40-дневен срок за оглед и подаване на оферти, както и да внесат депозит за участие в конкурса от 500 хил. евро.
Местните оръжейници са песимисти за продажбата на “Терем Ивайло”. Един от недостатъците е военното поделение 22060, което е на входа на завода. Сред военните усилено се говори, че цената на акциите за продажба ще бъде вдигната десетократно и така бъдещият купувач за великотърновския завод ще трябва да плати близо 37 млн. лв.
Купувачите трябва да запазят предмета на дейност на дружеството най-малко 5 г., но на този етап няма гаранции от Министерството на отбраната за подаване на регулярни поръчки за изпълнение.
"Само с пожарогасители и котлони - гражданското производство на завода, не можем да се издържаме", коментира ситуацията преди продажбата инж. Иван Славчев, изп. директор на “Терем Ивайло”.
Пред приключване е договор за ремонт на установки за военно въздушните сили и нова поръчка в близките месеци от военните не се очертава. В момента съотношението между военното и гражданското производство е 50 на 50, но след месец може да стане 80 към 20 в полза на гражданското производство, коментира инж. Славчев.
Военният завод е в т.нар. "стратегическа група за продажба" заедно с корабноремонтния завод “Флотски арсенал” ­ Варна, “Терем Хан Крум” ­ Търговище и “Терем Георги Бенковски” ­ Пловдив.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.