Людмила Живкова замесена в решението да се убие Марков  

25 юли, 2008

Дъщерята на Тодор Живков – Людмила, също е участвала във вземането на решение писателят-дисидент Георги Марков да бъде убит.
Това каза в специално интервю за Дарик бившият шеф на външното контраразузнаване на КГБ генерал-майор Олег Калугин. През 1978 година Калугин е участвал от страна на бившите съветски тайни служби в разработването на плановете за убийството на Марков.
„Георги Марков беше убит по заповед на Тодор Живков. Той помоли съветските си приятели да му помогнат като предоставят техническа помощ. Т.е. българските служби извършиха престъплението, а съветските осигуриха някои средства за извършването му, в случая осигуриха отровата”, каза Калугин и разказа още, че „оръжието беше един много малък пистолет, закачен за един чадър”.
Олег Калугин разкри и това, че Андропов се колебаел и не желаел да продължи. „Когато този въпрос беше дискутиран, аз си спомням той каза „Аз съм против убийствата”. Но шефът на руското разузнаване Крючков молеше Андропов да промени мнението си. Твърдеше, че ако не се съгласим с молбата на българските тайни служби, това може да разгневи Живков и отношенията между България и Съветския съюз да се развалят. Очевидно този аргумент изигра своята роля и имаше своето влияние върху Андропов, който каза накрая „Добре, но без наше участие. Дайте им каквото искат, но без наше участие”, разказа още той.

Знаехте ли как се правят тези специални отрови, използвани за убийство? Има ли КГБ някаква специална лаборатория, разработваща тези отрови?
- Доколкото знам има такава лаборатория. Днес тя много е усъвършенствала продукта си и много хора в Русия умряха от отравяния. Говоря за руските политически дисиденти.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.