Отложиха заминаването на екипажа за фрегатата  

26 юли, 2008

Със седмица е отложено заминаването на българския екипаж, който трябва да приеме първата от двете фрегати втора ръка, които получаваме от Белгия. Моряците и офицерският състав за кораба трябваше да отпътуват утре за кралството, но това няма да стане, тъй като липсва ратификация от парламента, научи “Позвънете Новини”. Забавянето няма да е фатално и корабът F911 “Вестдийп”, чието българско име ще бъде “Горди”, трябва бъде приет на въоръжение във военноморска база-Бургас тази есен, заявиха офицери от Военноморските сили.
“До края на годината се очаква да бъде подписан договорът за строеж на две многоцелеви корвети с френската фирма “Армарис”. Това каза командващият на бойната марина вицеадмирал Минко Кавалджиев. Договорът ще бъде на базата на споразумението за стратегическо сътрудничество между България и Франция, което беше парафирано от премиера Сергей Станишев по-рано тази година.
В рамките на 3-4 години след подписването на договора двата плавателни съда трябва да се присъединят към корабите на І дивизион на Военноморска база - Варна. “Това ще бъде и една от най-съществените крачки към модернизация на флота”, допълни Кавалджиев. Според вицеадмирала ВВМУ “Н. Й.Вапцаров” трябва да запази сегашния си статут на училище, което до голяма степен определя облика на морска България. “Надявам се, че с подкрепата на президента Георги Първанов то ще остане във вида и съдържанието, в което е, а няма да бъде превърнато във факултет на Национален военен университет”, добави командващият ВМС.
Вицеадмирал Кавалджиев бе един от официалните гости вчера, присъствали на отбелязването на 50-годишнината от създаването на Първи дивизион “Патрулни кораби” на Военноморска база - Варна.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.