200 дни армията не може да се качи на щатските БТР-и  

01 юли, 2008

Над шест месеца се точи сагата с новите бронирани машини, които Министерството на отбраната закупи от американската фирма "Текстрон Марин & Ланд Систъмс". От 10 април пък шест от седемте нови БТР-а M1117 Guardian стоят в двора на военната ни база в афганистанската столица Кабул. Машините не са получили лиценз, тъй като не са въоръжени. Едва преди няколко дни представителите на "Текстрон" са изпратили шест 40-милиметрови гранатохвъргачки. Предстои те да бъдат освободени от митницата.
От новите БТР-и са свалени и руските картечници, които нашите военни бяха пригодили. Те са заменени от щатските 12,7-милиметрови картечници M2HB. Това е стандартното въоръжение на тези машини и затова не е възможно да получат сертификат без тях, поясниха от МО. Ръководството на ведомството обаче не пожела да каже кой е виновен за ситуацията - българската страна, която не е поръчала въоръжението, или американската фирма, която се е забавила с доставката.
Все още не е насрочена и дата за среща, на която да се уточни размерът на неустойката за забавянето на доставката. 320 000 лв. е максималната сума, която трябва да изплати "Текстрон". Неустойката е по 0,1% за всеки просрочен ден, но не повече от 5 на сто. За техниката в България закъснението е 32 дни, за шестте машини в Кабул - 29 дни, уточниха от МО.
Ведомството сключи договора за БТР-ите на 7 декември 2007 г., а те пристигнаха в България и Кабул на 10 април т.г. Бившият военен министър Веселин Близнаков, който сключи договора, обяви, че са се договорили машините да бъдат доставени в Кабул до Коледа на 2007 г. Именно затова била избрана и тази фирма. По-късно стана ясно, че МО е подписало договор, в който има клауза, че неустойките започват да текат едва две седмици след като "Текстрон" получи разрешение от сенатската комисия да изнесе машините от САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.