За 6 часа жители на Чикаго "сдадоха" 6800 оръжия  

28 юли, 2008

Жители на американския град Чикаго предадоха доброволно повече от 6 800 бройки незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Това съобщават американски телевизии като се позовават на изявления на кметството и на полицията на Чикаго.
Повече от 120 са били автоматите.
Оръжието е било събрано в рамките на акция, организирана от властите на града по доброволно предаване. Акцията се е провела в 25 църкви и е продължила близо 8 часа. Всеки един предал оръжието си е получил ваучери на стойност от 100 долара.
В първите часове на акцията напливът от желаещи е бил толкова голям, че ваучерите не са достигали. Властите са се принудили спешно да отпечатат допълнителна бройка и дори да издават разписки за това, че парите им ще бъдат изплатени по-късно. Друго обещание, което е дадено от кметството и полицията, е, че при предаване на оръжието на собствениците му няма да бъдат задавани никакви въпроси. Въпреки това на всяка една единица ще бъде направена балистична експертиза и дали то е използвано в някакво престъпление. От 2006 година това е четвъртата такава акция, която градските власти провеждат. През 2006 година полицията в Чикаго по този начин събра повече от 11 000 бройки оръжие.
Преди старта на тази кампания кметът Ричард Дейли разпространи изявление, с което призова жителите на града да се включат, за да се направи града по-безопасно и сигурно място за живот. „Ние всички знаем, че насилието с използване на огнестрелно оръжие е национална криза, която порази сериозно не само нашия град, но и по-малки. Ежегодно в САЩ от огнестрелно оръжие загиват повече от 3 000 деца и младежи, припомня още кметът.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.