Чавес пазарува руски оръжия  

21 юли, 2008

Венецуелският президент Уго Чавес е заявил желанието си да купи руски оръжия и системи за сигурност на стойност от 2 млрд. долара, съобщи Bloomberg, цитирайки руския вестник Комерсант.
Пратката оръжия ще включва подводници, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети, произведени от компанията Илюшин. Очаква се Чавес да пристигне утре в Москва.
Според американски политически анализатори, целта на президента на Венесуела е да си осигури защита срещу американски акции, както и срещу военен конфликт с основния съюзник на САЩ в района – Колумбия.
Новината за въоръжаването на Венецуела идва след нажежаване на обстановката в Южна Америка. В началото на месеца, Чавес загуби една от регионалните си битки, когато колумбийци успяха да освободят 15 свои военнопленника.
Според някои анализатори пък руското участие в сделката може да се обясни (освен с очевидните пазарни подбуди) като отговор на последите опити на САЩ да поставят антиракетни обстановки в Източна Европа.
От 2003 г. насам Чавес е купил оръжия от Русия на стойност над 4,4 млрд. долара. От руската страна пък миналата година обявиха желанието си да построят две фабрики за Калашников във Венецуела.
С тази сделка, руснаците на практика диверсифицират пазара си на оръжия, като до момента техни основни клиенти бяха Китай и Индия. Миналата година именно Венецуела бе третият по големина купувач на руско оръжие.
Съперничеството между Русия и Запада (в частност САЩ) от една страна и Венецуела и САЩ от друга направи двете страни естествени политически и търговски съюзници. През последните години повечето южноамерикански държави увеличиха значително бюджетите си поради летящите цени на суровините. Рекордните цени на петрола пък вкараха огромни средства във Венецуела.
През 2006 г. САЩ отказа да продава оръжия на Венецуела, като спря и продажбата на резервни части за самолетите F-16 под претекста, че страната не прави всичко по силите си да участва във „войната срещу тероризма“.
Освен в Москва венецуелският президент ще посети и Испания и Португалия, където ще договаря петролни сделки.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.