България с корвети от Франция и фрегати от Белгия  

06 юли, 2008

В рамките на два дни българското правителство обяви, че ще купи общо 5 военни кораба за нуждите на армията си. 3 от тях ще са втора ръка и ще бъдат доставени от Белгия. Става въпрос за две фрегати клас Е-71 „Вилинген” и минен ловец клас „Флауер”, които струват 54 млн. евро. Сумата ще се изплаща на вноски до 2015 г.
При посещението си в петък в Париж премиерът Сергей Станишев е обещал страната му да вземе и две корвети „Гоуинд” от Франция. Първоначално бе обявено, че сделката ще е за четири кораба, но съдовете били намалени наполовина заради финансови проблеми.
„Френските бойни кораби са съвсем нови и досега не е произведен нито един от тях. Има само чертежи и рисунки, но не и плаващ прототип”, пише в. „Сега”. Изданието изтъква, че България е била резервирана към офертата заради високата й цена. Трите стари белгийски кораба излизали 10 пъти по-евтино от двете фрегати. По-рано държавата се сдоби за 23 млн. евро с 25-годишната белгийска фрегата „Дръзки”.
Корветите обаче ще бъдат първите нови многоцелеви кораби за българския военноморски флот след 1989 г. Президенът Никола Саркози обещал на Станишев да не бъде подведен със сделката за тях.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.