“Елбит Системс” създаде военен робот VIPeR  

10 март, 2007

Израелската компания "Елбит систъмс" обяви, че е създала робот, който може да се използва при най-разнообразни бойни условия.

Според съобщение на "Елбит систъмс", малките размери на робота и верижното задвижване му позволяват да се изкачва по стълби, да преодолява скалист терен, да действа в тесни подземни тунели и пещери".

Роботът тежи 25 кг и е висок- 23 см. Снабден е с картечен пистолет и гранатомет. Роботът "Вайпър" (VIPeR - отровна змия) е разработен с цел да се намали опасността за живата сила при сражения в градски условия. Точно този тип операции създадоха най-сериозни проблеми на израелската армия миналата година при офанзивата им в Газа и срещу Хизбула в Ливан.

"Елбит систъмс" обяви, че след приключване на полевите изпитания роботът ще бъде внедрен в израелските въоръжени сили. Той би могъл да представлява интерес и за чуждестранни полицейски сили, както и за частите на САЩ в Афганистан и Ирак.

VIPeR е снабден със средства за откриване и обезвреждане на експлозиви. В него са монтирани видоизменен вариант на скорострелния картечен пистолет "Узи" и гранатомет. Управлението и насочването се извършва посредством видеокамера.



Още за картечен пистолет "Узи" на български език от pishtov.com.

Странна цев има новият робот - сигурно това е обещаният гранатомет.
Навярно Елбит са го направили с нашите милиони, дадени за ремонт на хеликоптерите ни, който те така и не направиха.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.