Ръстът на съвременния човек е свързан с появата на оръжията  

13 март, 2007

Докато предшествениците на съвременния човек не се научили да използват оръжия, жените предпочитали ниските мъже, съобщи в. "Таймс", позовавайки се наамериканско изследване.

Ниският ръст давал предимство на мъжете в битките. Той осигурявал по-нисък център на тежестта и по-добро равновесие. Превъзходството над другите пък придавало по-голяма привлекателност, твърди проф. Дейвид Кериър от университета на Юта. Резултатите от неговото изследване оборват теорията, че австралопитеките - непосредствените предшественици на човешкия род, са имали къси крака, за да се катерят по-добре в африканските гори. "Австралопитеките са били късокраки 2 млн. години, защото ниският ръст е давал предимство в битките за достъп до женските", твърди Кериър. Австралопитеките са изчезнали преди около 2 млн. години, когато са се появили и първите оръжия.

Проф. Кериър е анализирал височината и дължината на крайниците на съвременните големи маймуни и агресията на всеки вид. Той установил, че при всички примати женските са по-дългокраки от мъжките. Това според него показва връзка между късите крака и агресията.

Анатомически съвременният човек е изключение от това правило, защото е много агресивен и в същото време дългокрак. Причината е, че в процеса на еволюцията той е заменил предимствата на стабилната стойка за умението да бяга или ходи продължително. За проф. Кериър преходът е неизбежно свързан с появата на оръжията, които са премахнали предимствата на ниския ръст.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.