Македонските разузнавачи не могат да стрелят  

06 март, 2007

Оперативните работници от Агенцията за разузнаване цели 7 години не са били на нито едно учение за стрелба с огнестрелно оръжие, а някои и изобщо не са преминали съответното обучение за боравене с огнестрелно оръжие, пише македонският вестник “Време”.

На всички оперативни работници са зачислени служебни пистолети.

Обяснението на ръководните структури пред оперативните служители било, че тяхната работа е интелигентна и такива учения означават само големи разходи и хвърляне пари на вятъра.

Агентите казват, че трябва да носят оръжие, защото професията им налага това, но те са изгубили рутината си при боравенето с него.

“Цели седем години не сме изстреляли нито един патрон. Не дай боже да се окажем в ситуация, в която да бъдем принудени да използваме оръжието. За последен път ни водиха да стреляме преди седем години. Правилото е най-малко два пъти годишно да се упражняваме в стрелба с огнестрелно оръжие, но обяснението на ръководните структури е, че това било ненужно хвърляне на пари", казват източници от оперативните среди в Агенцията за разузнаване.

Според тях служителите, които са назначени през последните години, изобщо не са преминали основното обучение за боравене с огнестрелно оръжие.

"Оперативните служители са недоволни. Всички гледат да напускат. Никой нищо не работи, постепенно губим източниците си, съставяме докладите си по информации в медиите и от Интернет. Повечето от агентите работят паралелно и на други места и агенцията им е на втори план. Жалко е, че ръководните структури са най-малко загрижени от тази ситуация. Нито един от директорите, които се изредиха през последните няколко години, не се нае да уреди нещата", казват източниците на изданието.

"Време" вече писа, че ръководството на Агенцията за разузнаване е забранила преди два месеца на разузнавачите да се обаждат извън Скопие. Намален е и лимитът на мобилните телефони на служителите на само 1 300 денара месечно. Обяснението било, че така се пестят средства от бюджета.

Следва въпросът какво е положението с българските разузнавачи...?

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.