Русия настоява да се спре незаконното производство на нейни оръжия  

17 март, 2007

Производството на руски оръжия в източна Европа без необходимите лицензии нанася непосредствени щети на икономиката на страната и на нейните интереси, заяви първият вицепремиер на Русия.
"Не е тайна, че подобно производство се извършва в редица източноевропейски страни, включително членове на НАТО," каза Сергей Иванов, като добави, че незаконното производство трябва да бъде спряно.
Той каза, че това е "интелектуално пиратство", като добави, че тези страни доставят руски оръжия на световните пазари на дъмпингови цени.
"Въпреки призивите ни към тези страни, не сме получили разумен отговор," каза той.
Русия съобщи, че търпи големи загуби от незаконното производство на автомати "Калашников" в България. Армиите на 47 страни използват автомата АК-47, известен като "Калашников" по името на своя създател Михаил Калашников.
Смята се, че в момента в света има около 100 милиона автомати АК-47 и техни модифицирани версии, но много от тях са произведени незаконно без необходимия лиценз.
Българският завод Арсенал, чийто лиценз за производство на автомати "Калашников" е изтекъл отдавна, представи няколко вида фалшифицирани автомати на оръжейната изложба DSA 2006 в Малайзия.
Иванов заяви по-рано, че годишната печалба от продажбата на леки оръжия на световния пазар е около 2 млрд. долара, като незаконно произведените автомати АК-47 представляват 80% до 90% от тези продажби.
Производителят на "Калашников" Ижмаш съобщи, че Русия осъществява само 10%-12% от продажбите на автомати АК-47 в световен мащаб всяка година, като останалите са произведени без разрешение.
Ижмаш съобщава, че в момента няма в действие нито едно лицензионно споразумение, което да отговаря на световните норми, което да защитава конкретно руската интелектуална собственост в производството на леки оръжия.
Почти половината от всички страни-членки на НАТО трябва тепърва да подпишат споразумения за защита на интелектуалната собственост с Русия, включително Литва, Латвия, Канада, Исландия, Люксембург, Холандия и Норвегия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.