Незаконно произведено съветско оръжие за 8 милиарда долара са продали бившите соцприятели на СССР  

22 март, 2007

Незаконно произведено съветско оръжие за 8 милиарда долара са продали на трети страни бившите социалистически приятели на Съветския съюз, пише авторът на статия в руския в. "Аргументи на седмицата".

Напоследък органите на властта в Русия се концентрират върху борбата срещу престъпленията в сферата на авторските права и някак плахо бранят държавните интереси. Междувременно на Руската федерация и държавните предприятия за производство на военна продукция и стоки с двойно предназначение се нанасят огромни щети. В тази сфера незаконно използваната интелектуална дейност далеч надминава баналното улично "пиратство", се казва в статията, цитирана от БТА.

В периода на военнотехническото сътрудничество през втората половина на 20-и век Съветският съюз предостави на чужди държави над 2300 лицензи и комплекти техническа документация за производство на оръжия и военна техника, понякога безвъзмездно.

Техническите решения, прилагани в производството на тези изделия, не бяха патентовани в чужбина, а се предоставяха като ноу-хау.

През последните 10 години голяма част от тази продукция на стойност близо 8 милиарда долара, произвеждана по просрочени съветски лицензи, бе изнасяна за трети държави, без това да се съгласува с руската страна и да се вземат предвид руските интереси, твърди авторът.

Журналистът се спира по-специално върху "пиратското" според него производство на автомати "Калашников" различни модели в над 30 държави, включително България, и продажбите на това оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.