Правим оръжия за Великобритания  

28 март, 2007

Англичани харесали заводите ни заради по-евтиното производство

Оръжия и части за британски фирми ще се правят у нас. Това стана ясно по време на посещение на бизнес делегация от Острова в България. Експерти от 24 фирми от британския отбранителен сектор ще огледат родните оръжейни заводи. Те ще посетят "Черно море"-Варна, който прави речни радари за Западна Европа, "Терем - Флотски Арсенал" също в морската столица, панагюрските "Оптикс" и "Оптико Електрон", "Армитех", "Арсенал"-Казанлък, ВМЗ-Сопот, "Битова Електроника"-В. Търново и самоковската "Самел 90".
Сътрудничеството е възможно, след като вчера бе подписан меморандум за разбирателство от браншовите организации на оръжейната индустрия от двете държави.
Сред гостите от Острова са представители на гигантите Тhales, ITT Defence и EASAT. Те имат интерес да дават поръчки на български фирми като подизпълнители, защото в Англия един работник във военен завод получава 3 хил. паунда заплата, а у нас този разход е 300 лв., коментираха представители на българските фирми. Така военната продукция излиза по-евтино.
До момента само "Самел 90" е произвеждала радари за британски потребители, обяви проф. Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружението на българската отбранителна индустрия. След подписването на меморандума вчера родните фирми получиха и покана да покажат продукцията си в Лондон през септември на голяма отбранителна конференция. Производството ни е конкурентно, изнасяме предимно в Африка и Близкия изток, каза Николай Ибушев, съпредседател на СБОИ и шеф на "Арсенал". Фирмите от отбранителния бранш са увеличили производството си със 70% през 2006 г., заяви председателят на стопанската камара Божидар Данев.
Най-после да се зададе и нещо положително от Европа, па макар и заради евтината работна ръка. Инак как ще си вдигнем стандарта и ще излезем от сянката.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.