Зъботехник изработва уникални хладни оръжия в Правешка лъкавица  

10 март, 2007

Александър Спасов е един от най-изтъкнатите майстори на хладно оръжие в България. Той е от Панагюрище, но е избрал да развива занаята си в село Правешка лъкавица. Александър Спасов прави предимно костури – всекидневният български нож, носен от древността до наши дни. За изработката на ножовете си Александър Спасов ползва уникални техники, в които спазва древната традиция, а прилага и уменията си от златарството и дори зъботехниката, каквато всъщност е неговата професия. Преобладава ръчният труд и затова един специален нож, който пази в себе си духа на едно старинно време, се работи поне половин година. За остриетата Спасов използва неръждаема стомана или цилиндрични профили. Дръжките прави от биволски, еленово, кравешки и волски рога и кости, в които вгражда монограми и други знаци. Спасов изработва сам и каниите, т.е. кожени ножници, без нито един шев по тях.

Александър Спасов притежава уникална колекция от 115 хладни оръжия. Повечето от тях са авторска изработка, а други са автентични. Част от експонатите на майстора могат да се видят в Историческия музей в Правец. Друг участник в изложбата е майстор Дянко Дянков – учител на Спасов. Старинните пушки, ножове, павури, използвани в миналото за годеж и сватби, икони от естествени камъни, будят възхищение у всеки един посетител.

Двамата майстори са носители на много национални и международни награди от изложби и състезания. Те са членове на Задругата на майсторите в България. Голямата мечта на Александър Спасов е да възроди в Правешкия край народните занаяти. Той обмисля и идеята да кандидатства с колекцията си от хладни оръжия за Рекордите на Гинес.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.