Политици препасват пищови за дуел  

17 март, 2007

Крисчън Слейтър и Стивън Сегал тършуват в София за английски пушкала
Нова тръпка разтърси елита. Аристократи, политици, бизнесмени и шоузвезди отблизо и отдалеч все по-често се изкушават да си подаряват ретро оръжия - саби, ножове, пушки и пистолети. Манията излиза доста солено. Наскоро страстен колекционер от Лондон брои 43 000 евро за двойка револвери, инкрустирани със злато, принадлежали на Наполеон. Особен гъдел е колекционирането на оръжия, предназначени за дуел..
Старинни саби събират ген. Михо Михов, Красимир Каракачанов, писателят Владимир Зарев. Те търсят предимно редки оръжия, като най-ценни са тези с оригинални надписи.
Дали модата идва от Изток или от Запад, никой не може да каже. Кметът на Москва Юрий Лужков не пропуска да си попълни оръжейната колекция с нови експонати при всяко посещение в чужда страна, а сред любимите му антиквариати са тези в центъра на София и в елитните хотели. Холивудските асове Харви Кайтел, Стивън Сегал Крисчън Слейтър и Жан-Клод ван Дам също обичат да ловуват в столицата за любимите си английски и френски пушкала от ХVIII и ХIХ век. Атрактивна двойка пищови за дуел, които се предлагат в красиви сандъчета, у нас могат да се открият на много по-ниска цена. Оригиналните револвери отпреди 150-200 години тук могат да се купят за 2-3 хил. долара.
Съвсем наскоро в Москва бе открита експозиция, посветена на 170 г. от дуела, в който смъртоносно е ранен Пушкин. Изложбата включва оръжия, костюми и илюстрации на очевидци, които дават представа за начина, по който мнозина са отстоявали своята чест. Много от експонатите са предоставени от частни колекционери, които дават по $3000-4000 за сандъче с два еднакви револвера за дуел, или по $1000 за сребърни саби с инкрустации, отнели не един живот в спор за честта.

Херцогини си делят любовници
В продължение на столетия жените също са изкушавани да решават споровете с дуели, но в повечето случаи събитията са смехотворни. Много често причината е общ любовник, по-хубава рокля или съмнения за урочасване. По-буйната дама отправя покана за дуел, на който и двете съперници се появяват издокарани като за бал.
Затова летописците не отдават голямо значение на женските дуели и споменават само онези представителки на нежния пол, които са популярни в светските среди с пиперливия си език и невъздържан характер.
Така например, по времето на императрица Мария Терезия, нашумява името на херцогиня Елизабет Гаудинг - преселничка в Австро-Унгария от Англия, която спечелва сърцата на мнозина аристократи. Очарованието обаче й носи и не малко съпернички, към които тя подхожда радикално - предизвиква ги на дуел със саби. Няколко приемат, останалите се задоволяват със злобни клюки в салоните. Няма сведения за ранени дами, а само за развеселена публика. Впрочем, това е резултатът и на много дуели между мъже, в които излишната гордост надделява над разума.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.