Юпита луднаха по US игра  

25 март, 2007

Пейнтболът сплотява колектива, завладя и Стария континент

Може ли една военизирана игра да сплоти колектива на една фирма повече от всичко друго? Отговорът е "Да, ако става дума за пейнтбол". В това се убедиха и много европейци, изкушени от идеята, зародила се в САЩ.
През май 1981 г. американците Боб Гърнси, търговец на спортни стоки, Хайес Ноел, брокер на ценни книжа, и Чарлс Гейнс, писател, обсъждат идеята за създаване на игра, основана на дебнене. В процеса на обмислянето й тримата решават да я военизират, като вкарват в употреба специални пушки - маркери. Те използват сгъстен CO2 или въздух за изстрелването на топчета с желатинова обвивка, пълни с безвредна боя.
Създателите на пейнтбола са имали за цел новата игра да обхване хора от най-широк спектър - домошари, ученици, студенти, служители, пенсионери... Задължителният й елемент е всички участници
да споделят любовта към авантюрата
и силния дух на конкуренцията. Така постепенно играта става любима на шефовете на големи фирми. Те виждат в нея начин за сплотяване на колектива и способ за добиване на високо самочувствие от служителите. Също така пейнтболът изгражда у всеки основни лидерски качества. За да участваш в тази игра, най-важното е да си интелигентен и 100% концентриран. Способности, които всеки шеф на фирма държи неговите служители да притежават. С други думи, не са достатъчни просто сила и скорост, за да бъдете победител в играта. Изключително важна е стратегията. Въпреки че на пръв поглед всичко изглежда много просто - играчът (или играчите) от единия отбор се стремят да елиминират тези от другия, като ги маркират с
желатинови топчета, пълни с боя
Американците са нация изобретателна и традиционно свързана със законите на каубойския живот. Може би това е отправната точка в създаването на пейнтбола - на някого му хрумва да върне времето, когато е властвал законът на по-силния, и да половува не виртуално, а със себеподобните. Днес играта е доста по-различна от годините, когато е прохождала, и от забавление се е превърнала в индустрия за развлечение, почивка, релаксация, метод за тренировка на службите за охрана и дори корпоративно мероприятие. Единствено "оръжието", използвано в първите състезания, е достигнало до наши дни почти без изменения - променят се само "куршумите", т.е. топчетата с боя. За разлика от първите турнири обаче днес състезанията се подчиняват на строг регламент. Игрищата се изграждат по предварително утвърдени проекти и напомнят за сюжети от поредния военен конфликт или
сцена от някой екшън
Спортен пейнтбол се играе на стадиони, както и на открити полета, винаги пред много зрители. В зависимост от типа на игрището спортният пейнтбол се разделя на спийдбол, при който за прикритие се използват щитове или автомобилни гуми, и хипербол - там за същата цел има пластмасови промишлени тръби. За супербола пък са характерни надуваемите конструкции с различни размери, направени единствено заради играта.
Голямо внимание се отделя на безопасността на играчите и публиката. Затова са изработени специални стандарти с цялата стриктност, с която американците се отнасят към спортовете.
Радослава Григорова
Пламен Вълков

История

1981 (27 юни) - Първа игра на пейнтбол. В нея 12 участници с пистолети Ne-spot 007 се състезават един с друг. "Наградата" е знаме.
1982 - Направено е първото игрище на открито в Рочестър, Ню Йорк.
1983 - Чарлз Гейнс доразвива идеята за пейнтбола като Национална игра по оцеляване (National Survival Game). За продажба на аксесоари за нея е създадена компанията PMI (Pursuit Marketing Inc.)
Проведен е първият национален шампионат с награден фонд $14 000.
1984 - Пейнтбол под името Skirmish Games започват да играят и в Австралия.
През ноември е открита първата зала за пейнтбол в Бъфало, Ню Йорк.
1985 - Изградено е първото игрище за пейнтбол в Англия.
1988 - Основана е Международната асоциация на играчите на пейнтбол.
1991 - Играта се пренася в Европа (Франция, Дания и др.).
1992/93 - Създадена е Националната лига по пейнтбол (NPPL) в САЩ, започват серия от аматьорски и професионални турнири.
2007 - Пейнтбол се играе вече в 41 страни в Америка, Азия, Африка и Австралия.
В България играта е сред водещите за тимбилдинги, а игрищата са 12 в цялата страна.


Най-популярните разновидности са четири:

1. Плени знамето (всеки от отборите се стреми да завладее флага на противника и да го отнесе до базата си).
2. Последният оцелял (целта е да се елиминират възможно най-много "врагове").
3. Открий знамето (трябва да се намери скрит флаг на противника и да се отнесе).
4. Запази лидера (целта е лидерът на противника да бъде елиминиран, а същевременно да бъде опазен №1 от своите).

Да „набиеш“ шефа извън офиса (Пейнтболът в България)

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.