Откриха бронзово копие от времето на Троянската война  

13 март, 2007

КЪРДЖАЛИ. Уникално тракийско копие откри екипът на проф. Николай Овчаров в подножието на Перперикон. Острието е от бронз и е на около 3500 години, поясни видният археолог. То е първото нападателно оръжие, открито на Перперикон. Нарича се дротик и е било с дължина не повече от 2 метра, поясни още проф. Овчаров. Археологът разказа, че оръжието е предназначено само за хвърляне. Всеки леко въоръжен тракийски войн е носел задължително по два дротика.

С откритието на копието до голяма степен се затваря пълният цикъл на металургичната промишленост, която е съществувала в древния град на траките, обясни още проф. Овчаров. Преди време на Перперикон бяха намерени ножове и шила, глинено сопло, каменни съдове, в които се е изливал бронзът за изработването на предметите. Тоест сега вече е сигурно, че на Перперикон е имало бронзолеярска работилница, оръжието попълва липсващата досега част в проучването на култовия комплекс между бронзовата и желязната епоха, посочи професорът.

Междувременно междуведомствена комисия от археолози и архитекти започна да умува как да се реставрира и консервира тракийското светилище край село Татул. Проф. Николай Овчаров е ръководител на екипа, проучващ светилището. Той очаква разрешение от комисията за демонтиране на средновековните сгради. Целта е да могат да се проучат долните пластове на паметника, свързани с античната епоха. 260 000 евро ще бъдат налети по програма ФАР за Орфеевото светилище.

Гери ВАСИЛЕВА
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.