Сред войниците гурки вече (?) ще има и жени  

09 март, 2007

Непалски бойци гурки служат в британската армия от 1815 г.; за да влязат в нея, те преминават през тежък конкурс

За първи път в историята на войниците гурки в редиците им ще влязат жени. Както и в цялата британска армия, представителките на нежния пол няма да служат в пехотата, а ще заемат длъжности на инженери, медици и свързочници, пише британският в. "Дейли мейл".
Жените ще имат също така възможност при желание да преминат в други подразделения. В рамките на тази реформи е решено и да се повишат пенсиите на гурките и те да бъдат изравнени с пенсиите, които получават всички британски войници.
Британският заместник-министър на отбраната Дерек Туиг заяви, че това е добър начин да се покаже на непалците, че те са ценени. Повишението обаче ще се отнася само до онези, които са се пенсионирали не по-късно от 1997 г.
В момента в частта на гурките (Brigade of gurkhas) служат 3400 души. Жени ще започнат да се набират от 2009 г. Засега не е ясно как ще се извършва подборът на кандидатките.
За да влязат в британската армия, непалските момчета преминават през тежък конкурс - всяка година от 15 000 кандидати в армията взимат само 230 души. Следват месеци на изтощителна подготовка. Всички войници гурки се набират в Непал и си остават непалски граждани, но след като се пенсионират, имат право да отидат да живеят във Великобритания.
Непалски войници гурки служат в британската армия от 1815 г. Защитавайки своята страна, те се проявили като толкова добри бойци, че британците започнали да ги приемат в собствената си армия.
Гурките са участвали в много военни операции, провеждани от Великобритания в цял свят. Те са известни с това, че никога не отстъпват, използват специално оръжие - закривен кинжал "кукри", и са смятани за едни от най-добрите войници в света.

Странно, още през 2001 г. бях чел, че вече има жена зачислена за стрелец в Гуркхския полк - (тогава) лейтенант Хайди Спаркс:
__________
Heidi's high as a Gurkha
Sunday Mirror, Jun 10, 2001

SOLDIER Heidi Sparks is preparing to become the first woman to lead the feared Gurkhas into a war zone.

British-born Heidi, a 26-year-old lieutenant based in Colchester, Essex, will command a troop of 50 Gurkha drivers ferrying weapons and other equipment to front-line units in battle-scarred Kosovo.

"I feel proud to be the first woman to serve in the Queen's Own Gurkha Logistic Regiment since it was formed in 1958," she said. "It is a wonderful challenge."

The Sandhurst-educated soldier will be armed with the Nepalese warriors' trademark kukri fighting knife and an SA-80 assault rifle on her tour of duty which starts next month.

Copyright 2001 MGN LTD
__________
Пак някой журналист, гонещ сензации, не си е свършил работата и чел-недочел ни залива с неистини.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.