Британската военна индустрия се цели в арабите  

09 март, 2007

По информация на електронната версия на британския The Independent, Великобритания се бори за спечелването на контракт на стойност два милиарда паунда за доставка на два или три от най-съвременните морски кораби - разрушители „Тип 45" за Саудитска Арабия.

Това се случва само три месеца, след като Офисът за сериозни измами бе принуден да прекрати разследването, свързано с подозренията към BAE Systems, че в сделката „оръжия срещу петрол" са подкупвани официални лица от саудитите.

Като се вземе предвид и последната огромна сделка за доставка за Саудитска Арабия на изтребители Eurofighter Typhoon за десет милиарда лири стерлинги, подозренията, че разследването на Офиса е прекратено тъкмо от търговски съображения, стават все по-солидни.

Правителството на Великобритания пък нареди през декември разследването за подкупи да бъде прекратено, тъй като то подкопавало сътрудничеството на двете монархии в борбата срещу тероризма по света.

Ако доставката на разрушителите се осъществи, това ще е съществен стимул за компаниите BAE и VT Group, които строят военните съдове съвместно. За да има един единствен производител на военни кораби на Острова, следващия месец ще бъде обявено сливането на корабостроителниците на BAE Гоувън и Скотстоун с корабостроителницата на VT в Портсмут. Управлението ще е 50:50, но собствеността е 60% за BAE и 40% за VT.

Строителството на първия кораб „Тип 45" стартира през януари, той ще бъде пуснат на вода през 2009. Ще бъде оборудван с радар, който ще засича 4,000 различни обекти в 200 - мили радиус. Снаряд с размерите на топка за голф ще се засича от разстояние 30 мили. Всеки нов боен кораб BAE/VT струва около 750 милиона паунда.

Следователно поръчката за арабския регион лесно може да надмине 2 милиарда в скъпата британска валута. А след като правителството - както се очаква - даде поръчка за два нови самолетоносача на стойност 3.9 милиарда, нещата с новата компания от военно-промишления комплекс на Великобритания ще тръгнат съвсем добре.

The Independent посочва, че освен връзките със Саудитска Арабия, все по-„топли" са контактите на британското Министерство на отбраната с Либия. Все по-често либийски официални лица гостуват на британските военни, което е повод да се счита, че се готви огромна доставка на британско оръжие за авторитарния режим на Кадафи.

Доскоро Либия се окачествяваше от Запада като един от най-опасните военни режими. Военното ембарго бе вдигнато през 2004, след като Либия се отказа от оръжията си за масово унищожение. Оттогава насам персоналът на Deso, организацията за експортни услуги на британския отбранителен сектор, много енергично се свързва с либийците.

По данни на Deso, срещите между официални лица по въоръжението от Либия и UK от 2004 са 20 на брой. Освен това Deso са си отворили миналата година офис на пълно работно време в либийската столица Триполи.

Активисти, противопоставящи се срещу търговията с оръжия за третия свят, посочват, че подобна активност в контактите между военните е предшествала например големия договор за доставка на оръжие за ЮАР в края на 1990те.

„Да се види как Либия буквално за една нощ от презрян режим става пазар за британските оръжия е обезпокоително за всеки.Deso отварят офис единствено ако преследват голяма сделка". Например, Deso между 2004 и 2006 са имали 10 срещи с официални лица от Ирак и нито една с Израел.

Малколм Брус, член на парламента от Либералната партия, твърди: „Това, че отново контактуваме с Либия е нещо хубаво, но аз бих изключил продажбата на оръжия. Трябва да се запиташ срещу кого ще се употребяват тези оръжия". Брус е завил, че ще постави въпроса пред Маргарет Бекет, министърът на външните работи.

А говорител на министерството на отбраната е казал: „Мислим, че да се демонстрира формална кооперация по отбраната между две страни е нещо обичайно. Либия, както и другите суверени държави, има право да се грижи за своята сигурност".

money.bg
За "вечните интереси на Великобритания" приказката я знаем...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.