България хариза 9 млн. лв. на "Елбит системс"  

07 март, 2007

Израелците ще ни върнат само 7 млн. лв. и няма да платят неустойки
България подари на израелската фирма "Елбит системс" около 9 млн. лв. за неремонтираните хеликоптери Ми-17 и Ми-24, научи "Сега". Министерството на отбраната и "Елбит" се споразумяха за параметрите на прекратяване на договора, като фирмата трябва да върне част от авансово получените суми, съобщиха в понеделник от МО. Според уговорката израелците ще ни върнат само 7 млн. лв., за исканите от МО неустойки от 3 млн. евро пък изобщо не е станало дума. От ведомството на Веселин Близнаков обясниха, че договорката е одобрена от кабинета.
Преди малко повече от година, когато бе подписан договорът, България преведе авансово 12 млн. евро. Израелците обаче са имали възможност да оперират само с 8 млн. евро до определен етап на договора, тъй като ремонтите са се забавили, поясниха източници на "Сега". Останалите 4 млн. евро си стоят в банката и ние може да си ги върнем.
Освен малката част от парите страната ни ще получи и закупената от израелците досега техника и оборудване, които вече се намират в завод ТЕРЕМ - "Летец" в София. Там са и четири разглобени хеликоптера.
Договорът с израелците бе подписан след оспорвана процедура и две решения на Върховния административен съд. По графика за доставки един МИ-24 с възстановена летателна годност и два модернизирани вертолета МИ-17 трябваше да бъдат готови през август 2006 г. "Елбит" трябваше да ремонтира и модернизира 18 руски хеликоптери Ми-17 и Ми-24 до края на 2008 г. срещу 57,8 млн. евро. Компанията трябваше да изпълни и съпътстваща офсетна програма за 170 млн. евро.
Договорът бе подписан от министър Близнаков, но компанията бе одобрена от предшественика му Николай Свинаров. Основната интрига, докато течеше процедурата по възлагане на поръчката, бе около настояването на Русия - производител на хеликоптерите, че "Елбит" няма разрешението й за модернизацията. Другата интрига бе, че израелците предложиха в пъти по-ниски цени от другите участници в конкурса.
От "Елбит" обещаха да се разберат с руснаците за лиценза. Но не успяха да намерят завод, в който да бъде извършен основен ремонт на машините. След 8-месечно изчакване министър Близнаков обяви, че прекратява договора едностранно. След това започнаха протяжни преговори с фирмата за двустранно споразумение. Израелците дори заплашиха, че може да се стигне до арбитражния съд в Париж, ако няма договорка за парите.
----
НОВ КУРС
Специалисти от Русия вече са идвали и са изявили желание да се включат в ремонта на хеликоптерите, твърдят запознати. Генералният щаб пък смята, че вече не е необходимо да се ремонтират транспортните Ми-17, тъй като на въоръжение идват новите хеликоптери "Кугър".
Диян Николов
segabg.com

На печелившите - честито! На прецаканите - така им се пада. Но виновни пак няма да има.
Всъщност, рано е да коментираме, защото все още не сме си взели парите...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.