НАТО критикува три проблемни области в отбраната  

29 март, 2007

Алиансът пита дали са осигурени пари за модернизацията

Има три области, в които България не е постигнала очакваните от НАТО резултати през изминалата година. Като основни проблеми алиансът отчита неясното финансиране на проектите за модернизация на армията, слабата връзка между Генералния щаб и ръководствата на отделните видове въоръжени сили и продължаващото поддържане на паралелни войски за териториална отбрана и за мисии в чужбина. Това е посочено в анализ на ръководството на НАТО за състоянието на българската отбрана, научи "Дневник" от източници от военното министерство. Документът е бил представен на българските власти във вторник от зам.-помощник на генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Холгър Пфайфър, който е у нас начело на екип на пакта.

От алианса смятат, че поддържането на два отделни вида войски – за защита на страната и за участие в международни операции, е ненужно. Според военни експерти тази схема е остатък от структурата на въоръжените сили от времето преди пълноправното членство на България в НАТО. Ако съществуващите военни части са достатъчно подготвени, за да бъдат изпратени във всеки момент в чужбина, то те могат да защитават добре и страната, е позицията на пакта. В официалното си изявление в сряда Холгър Пфайфър директно заяви, цитиран от БТА, че "трябва да се работи и върху премахването на способности и структури, които вече не са необходими".

Сериозен проблем според експертите на алианса е липсата на финансова обезпеченост на плана за модернизация на армията, превръщаща го по-скоро "в добри намерения". Пфайфър също изрази загриженост за финансовото осигуряване на тези планове и добави, че за да бъдат те реалистични, вероятно трябва да бъдат прегледани отново. Противно на ширещите се в София слухове за обтегнати отношения между цивилното и военното ръководство на отбраната, в НАТО са отчели подобряване на отношенията между Министерството на отбраната и Генщаба. От Брюксел обаче смятали, че има проблем в комуникацията между висшето военно ръководство и шефовете на отделните видовете въоръжени сили, най-често изразяващо се във филтриране или неизясняване на взетите от министерството решения.
Панайот АНГАРЕВ
dnevnik

Днес се навършват точно 3 години от влизането ни в алианса.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.