Тайните на "Гръцкият огън"  

01 март, 2007

Едва ли във военната история има по-загадъчно оръжие от "гръцкият огън". В най общи линии казано, с него се свързва една представа за тръбообразен уред за изхвърляне на струя от горяща смес (течна или прахообразна), с която византийците поразяват корабите на своите противници. И досега обаче остават неразгадани устройството на това метателно средство, способите за неговото зареждане и за запалване на сместа, както и точният състав на самото запалително вещество.
Първият достоверен случай за изхвърляне на струя от запалителна смес е свързан с Пелопонеската война 424 пр.н.е. в боевете при Далия - северно от Атина. Атиняните претърпели поражение, тъй като противниците използвали огнемет във вид на кух дървен ствол, който изхвърля горяща смес от суров петрол, сяра и олио. Непонятно остава как огънят не унищожава "оръдието". Може да е било за еднократна употреба. В трактата "За противодействието при обсада" Еней Тактика, вероятно от Полопонес 357-355 г. пише за смола, сяра, кълчища, тамян, стърготини от смолисто дърво. Обаче истинският "гръцки огън" се появява през 637 г., когато арабите нападат Константинопол. Някой си Калиникос, пиротехник от Хелиополис (днешният Баалбек в Ливан) се явява пред император Константин ІV Погонат и му демонстрира ново бойно средство. Арабите са стъписани, като виждат как непознат за тях прибор изхвърля огнени струи, които за техен ужас не се гасят с вода.
По късно Марк Гърка 764 г. обобщава: 1 част колофон, 1 част сяра, 16 части ситно смляна селитра, разтворени в ленено или лаврово масло се вкарва в тръба или дървен ствол и се запалва. Има и други рецепти по скоро за изготвяне на барут отколкото на "гръцки огън". През 1139 г. папа Инокентий ІІ забранява това оръжие, като нехуманно.
Забраната още не е изтекла. Това не пречи през 1118 войските на Алфонсо І в боевете за Сарагоса, просто да сменят боеприпасите в "ампулометите" с каменни и метални ядра и така да започнат развитието на европейската артилерия.
Но какво е интересното в тази история. Това че през 812 г. войските на хан Крум овладяват Месемврия и тогава в ръцете им попада "гръцки огън". За това свидетелства византийският историк Йон Зонарис. Не е известно дали впоследствие те са използвали този трофей. И ако не са защо? Ние знаем че те са били добри войници. Някой си мислят,че прабългарите не са помирисвали море, но грешат! Хунската империя е била морската сила в Европа. Защо хуните???
Друга тема.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.