НАТО оставя България без защита срещу Иран  

13 март, 2007

Поляци протестират пред парламента във Варшава срещу участието на страната им в ПРО на САЩ. Полското правителство вече изрази готовност да преговаря с Вашингтон за разполагането на противоракетни установки в страната. Но намеренията му предизвикват възражения сред обществеността.

Страните от НАТО в Югоизточна Европа (сред които е България) остават незащитени от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) при евентуална ракетна заплаха от Иран и това може да предизвика разцепление в НАТО, предупреди генсекът на алианса Яп де Хоп Схефер, цитиран от британският в. "Файненшъл таймс".

Според вестника пряката заплаха е за Гърция, Турция и Италия. Не е ясно защо липсва България, а пък фигурира Италия, която географски не е в Югоизточна Европа. Представители на алианса смятат, че ПРО на САЩ "ще отбранява почти цяла Европа без Югоизточна, за която ще е нужна допълнителна система с по-малък обсег заради близостта на Иран" ."Когато става дума за противоракетна отбрана, в НАТО не бива да има А група и Б група. За мен водещият принцип е, че сигурността е неделима", изтъква Схефер пред вестника. Той смята, че от началото на следващото десетилетие може да започне изграждането на система за защита на Югоизточна Европа, която обаче може да се базира на съществуващите планове на НАТО. "За такава система е необходима политическа дискусия. Трябва да се обсъди кой колко ще плати", добавя Схефер.

Генсекът отхвърли опасенията на Русия, че ПРО на САЩ е насочена срещу нея. В задочен спор с него влезе бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Противоракетният щит на САЩ "основателно се възприема в Русия, и не само там, като опит за обкръжаване на Русия и тя е всичко друго, но не и в интерес на Европа", изтъкна Шрьодер в реч в Дрезден.

Юри Михалков


Яп де Хоп Схефер: Щитът на САЩ сее раздор в НАТО
Европа е изложена на реална опасност от ракетни нападения

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер предупреди, че плановете за разполагане на обекти от американския противоракетен щит в Европа могат да предизвикат раздор сред съюзниците. В интервю за в. "Файненшъл таймс" (http://www.ft.com/cms/s/c9cf7d6a-d008-11db-94cb-000b5df10621.html) в понеделник той заяви, че пактът е застрашен от разединение между държавите, които ще бъдат защитени със системата, и тези, които ще бъдат изложени на опасност. Според Де Хоп Схефер има реална опасност от ракетни нападения срещу Европа.

Когато се говори за ракетна защита, не трябва да има А и Б група в НАТО. За мен неделимостта на сигурността е водещ принцип, посочи генералният секретар, бивш външен министър на Холандия. "Файненшъл таймс" цитира други представители на алианса, според които противоракетният щит на САЩ ще покрие почти цяла Европа с изключение на югоизточните райони, които ще се нуждаят от допълнителна защита заради близостта им до Иран. Югоизточната периферия можело да бъде охранявана с ПВО установки "Пейтриът" и радари от локационната система "Егис". Тя има за цел да предпазва военноморския флот на САЩ от въздушни нападения, посочва анализаторският сайт GlobalSecurity.Org. (www.globalsecurity.org/military/systems/ship/systems/aegis.htm). Именно с "Егис" през 1988 г. ПВО на американския военен кораб "Винсънс" свали по погрешка граждански самолет на иранската авиокомпания "Иран ер" с 290 души на борда.

Думите на Яп де Хоп Схефер отварят нов фронт в дискусията за американската система, която беше остро критикувана от руския президент Владимир Путин в речта му пред Мюнхенската конференция по сигурността през февруари. Москва смята, че замислените обекти в Чехия и Полша нямат отбранителен характер, а са насочени пряко срещу нея. Други европейски държави, сред които и Германия, също изразиха резерви, като изтъкнаха, че ненужно се изострят отношенията с Русия. В петък и френският президент Жак Ширак каза, че американският план заплашва да прокара нова разделителна линия в Стария континент. Пред "Файненшъл таймс" вчера Де Хоп Схефер обясни, че обръща малко внимание на жалбите на Москва, но въпреки това би предпочел Вашингтон да се консултира с Москва.

Генералният секретар на НАТО каза още, че щитът може да се съчетае и с алтернативния проект за ракетна защита на алианса - т.нар. MEADS, който трябва да постигне оперативна готовност до края на 2010 г. Програмата, която трябва да замести ПВО системите "Хоук" и "Пейтриът", беше разработена първоначално от Германия, Италия и САЩ, а през 2005 г. получи официална поръчка от Северноатлантическия алианс (www.army-technology.com/projects/meads/).

Разходите по американския противоракетен щит, чието начало датира от програмата "Звездни войни" на президента Роналд Рейгън, се оценяват на повече от 10 млрд. долара годишно. Изследване от 10 000 страници, което НАТО поръча миналата година, стигна до заключението, че американските планове могат да послужат като база за изграждане на общоевропейска система за ракетна отбрана. Тя ще струва по-малко от 10-те млрд. долара, но без да се броят базите в Чехия и Полша.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.