Оръжията на страха  

21 март, 2007

Случи се миналото лято. Посред бял ден, на оживена улица в София, при това съвсем до централата на столичната полиция. Нападнаха го двама мъже. Изглеждаха така, както изглеждат мутрите, но вече изпаднали от "големия бизнес". Все едно - нямаше да успее да ги надвие. Кой знае как щеше да свърши схватката, ако не беше успял да се скрие зад близката витрина. Месеци по-късно не можеше да си обясни защо му налетяха. Може би бяха видели, че влиза от магазин в магазин - търсеше подарък за сина си, и бяха решили, че носи много пари.

Стефан не обича да говори за това, дори не иска да си спомня, но мисълта, че нещо подобно може да му се случи винаги и навсякъде, продължава да го яде. Как да преодолее страха? Отговорът дойде сам - нали хиляди като него излизат от къщи въоръжени.

По данни на МВР миналата година са издадени 5231

нови разрешителни за самоотбрана

а дотогава са били регистрирани 296 747 пистолета. Освен това 37 977 юридически лица и еднолични търговци са представили в министерството документи за притежание на оръжие. По официални данни по къщите има още 645 пистолета, 147 915 гладкоцевни пушки, 22 275 карабини и 508 автоматични оръжия за лов или пък като част от колекции. Неофициалната статистика сочи обаче, че в страната пистолетите, пушките и автоматите надхвърлят вече 1 млн. бройки.

Постоянно нарастващият интерес към покупка на пистолети за самоотбрана оръжеен търговец обяснява така: "Трудно ще намерите българин, който ако не е пострадал лично, то да няма някой близък обран или нападнат." Мирослав е собственик на магазин за оръжия в София и не се оплаква от слаби продажби. По данни на Центъра за изследване на демокрацията за последното десетилетие оръжието в населението се е увеличило три пъти. Все пак, посочва Мирослав, българинът все още не знае законите и правата си, а законът му дава право на оръжие за самоохрана. Нашенецът не знае, че това е негово право, а мисли, че се полага само на фирмаджиите, обяснява Мирослав.

Най-голям е интересът към пистолетите, казва колегата му Димитър Славчев. Според него обаче покупките намалявали. Това може да означава или че хората вече са достатъчно въоръжени, или че по улиците е станало по-спокойно. Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията от март 2005 г. в страната съществува и нелегален пазар на оръжие. Основен източник са наличните сред населението

нерегистрирани оръжия

които по приблизителни оценки са до 93 000.

Сред почитателите на огнестрелни оръжия на мода излязоха турските газови пистолети, които са значително по-евтини от руските и италианските. Малък пистолет може да се купи за 25 лв. Те се търсят най-вече от младежи и пенсионери. Първите ги взимат за самочувствие, а вторите, за да си намерят работа като охранители или да си пазят имотите в провинцията. Всеки пълнолетен може да си купи такъв пистолет само срещу лична карта. Според Мирослав, "след като си на 18 години и можеш да избираш онези в парламента, то може да си купиш и оръжие". С лека насмешка Димитър разказва как при него идвали пенсионери, които искали да се снабдят с оръжие, за да пазят нивите и къщите по селата от набезите на роми. Те обаче не знаели, че в момента най-много ромите пазарували газови пистолети. Не знам какво ги правят, но си купят пистолет и след няколко дни идват за нов, разказва Димитър. Вътрешното министерство не води статистика колко газови пистолети се търгуват по оръжейните магазини. Не е ясно и колко от тях запазват предназначението си. При покупката на оръжие се издава само удостоверение от търговеца, в което се посочва от кой магазин е пищовът, серийният му номер и на кого е продаден.

Модата

газовите оръжия да се преправят в бойни

постепенно затихва, смятат оръжейните търговци. Преди няколко години на върха бяха руските газови пистолети - ИЖ, ПСМ и "Байкал", именно заради възможността им да се преработват. Те са направени от твърда сплав и много лесно могат да бъдат превърнати в бойни. Само допреди няколко години се смяташе, че в страната има неколкостотин души, които се занимават с производство и преработка на оръжие. Те са най-често бивши работници в отбранителни предприятия.

Все още обаче много клиенти идват с мисълта, че като си купят газово оръжие, то автоматично става бойно, казват оръжейните търговци. Според източници от МВР сега се правят отделни опити газовите пистолети да се преправят за стрелба с патрони със сачми. Само преди дни плевенската полиция задържа двама младежи на възраст 21 и 22 години, които извършиха обир на бензиностанция в града. Нападателите заплашили с пистолет дежурния служител на бензиностанция в кв. "Дружба" и му взели наличните в касата 60 лева оборотни пари. Минути след обира те са били задържани, имали два газови пистолета с девет газови патрона със сачми.

Подобно на газовите пистолети носенето на нож няма как да бъде контролирано. Евентуално задържане с

хладно оръжие

най-много може да доведе проверка на документите и изземването му от полицаите. В същото време все по-чести стават случаите на наръгани момчета пред дискотеки и заведения. Не е възможно да се води статистика на продажбите му, защото то може да се купи от всяка сергия за сувенири.

"В коя държава живеете, как може да ходите без оръжие по улиците", пита учудена продавачка в столичен магазин за сувенири. По щандовете освен икони, розово масло и карти на София са наредени мачете, ками, метални боксове, ножове тип "пеперуда" и палки. Според нея е задължително всеки да носи някакво оръжие, защото у нас изобщо няма сигурност. Тя дава за пример себе си - предпочита да ходи на изложба със спрей и нож в джоба. Така се чувствала по-спокойна.

След като си купи пистолета, Стефан се чувства по-уверен. Сега обаче, признава той, се притеснява за онова, което може да последва, ако му се наложи да стреля.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.